Връщат в прокуратурата делото срещу трима от клана Зрънкови

Видинският окръжен съд прекрати съдебното производство по случая "Зрънкови" и върна делото на Окръжна прокуратура за отстраняване на процесуални нарушения, съобщи БТА.

Председателят на съдебния състав Митко Начев обясни, че в хода на разследването по делото срещу Ангел и Боян Русинови и Колчо Перов, и тримата от фамилията Зрънкови, които са обвинени в убийството на своя съкварталец Георги Марков, са допуснати съществени процесуални нарушения от прокуратурата и следствието.

По думите на съдията в хода на разследването били накърнени правата на тримата подсъдими и на наследниците на убития Марков. Съдът не промени мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата обвиняеми и те остават във врачанския затвор.

По-късно техният адвокат Цецо Иванов обясни, че в своята 24-годишна практика не бил виждал подобен правен абсурд и феномен - следственото дело да не е завършено и в същото време да е пратено в съда.

Лилко Йоцов, адвокат на роднините на убития Георги Марков, отказа коментар с думите, че решението на съда е правилно.

Докато съдът заседаваше видински роми протестираха мълчаливо пред съдебната палата в града, около която имаше засилена полицейска охрана. Множеството издигна лозунги "Искаме справедлив процес за убийците на Георги Марков", "Съд за Зрънкови", "Не искаме убийци сред нас".

Скандалът във видинския ромски квартал "Нов път" между жителите му и фамилията Зрънкови гръмна през юни м.г. и се стигна до кървави размирици, заради които се наложи намеса на жандармерия и бронетранспортьори. По време на конфликта един бе убит, шестима бяха ранени, няколко къщи опожарени и десетки имоти разграбени.

Около 50 човека от фамилията Зрънкови напуснаха ромския квартал и търсиха подслон в различни градове на страната, но никъде не бяха приети. След близо три месеца митарстване, фамилията, обвинявана в рекет и изнудване, се завърна в града.

Още от България