Враждуващи фирми за майонези се сливат

Производителят на майонезата "Краси" - "Консул" ООД, купи конкурентната фабрика в Бойчиновци, съобщи в четвъртък купувачът Димитър Консулов. Сделката, която на практика обединява враждуващите до преди време майонезени фабрики,  е за 1.8 млн. лв.

Спорът между дружествата бе за собствеността върху търговската марка "Краси", която почти пълно дублираше вече наложената сред потребителите търговска марка и промишленият дизайн на трапезната майонеза на "Растма-май", собственост на компанията в Бойчиновци. През 2002 г. след петгодишен спор Върховният административен съд (ВАС) определи марката на майонезата "Краси" за оригинал, а на дружеството в Бойчиновци - за имитатор.

Сега плановете на “Консул” ООД са разширяване производството на майонеза и лансиране на пазара на нови продукти. Консулов ще инвестира 1,5 млн. лв. за нови машини и технологии за повишаване качеството на продукцията, както и да въвеждане на системата HACCP във фабриката в Бойчиновци.

В момента придобитата фабрика притежава един процент пазарен дял, като плановете на новия собственик са той да стигне до 10-12 на сто след модернизацията на предприятието.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?