Връзката Ирак - Ал Каида оспорена от служители на ЦРУ и ФБР

Експерти от ЦРУ и ФБР на САЩ оспорват твърденията на Белия дом, че съществуват връзки между Ирак и терористичната мрежа Ал Каида, като настояват, че няма доказателства за това, пише в вчера в. Ню Йорк Таймс, цитиран от АФП.

Според специалисти от ЦРУ високопоставени представители на президентската администрация преувеличават значението на някои шпионски доклади за Ирак, и особено за връзките му с тероризма, като преследват политическата цел да оправдаят евентуална война.

Във ФБР мнозина са изумени от твърденията на Белия дом, че имало солидни връзки между Ирак и Ал Каида, отбелязва вестникът.

Вече повече от една година разследваме изключително внимателно и знаете ли какво? Много просто, ние смятаме, че подобна връзка не съществува, казва пред Ню Йорк Таймс пожелал анонимност високопоставен правителствен представител.

Според вестника различията в анализа за връзки между режима на Саддам Хюсеин и Ал Каида противопоставят Пентагона и Съвета за национална сигурност /подчинен на Белия дом/ на ЦРУ, ФБР и донякъде Държавния департамент.

В ключовата си реч "За състоянието на Съюза" в края на януари президентът Буш заяви, че според данни от разузнаването и показания на задържани терористи Саддам помага и защитава терористи, включително и членове на Ал Кайда. Американският държавен глава посочи, че "тайно и без да оставя отпечатъци" Саддам може да снабди терористите с някое от укритите си оръжия за масово унищожение или да им помогне да създадат такова.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: