Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Връзката между науката и бизнеса ще се заздравява със 123 млн. лева от ЕС

Шест центъра за приложни изследвания ще се правят по програмата за образование

5 коментара
Връзката между науката и бизнеса ще се заздравява със 123 млн. лева от ЕС

Изследвания за производство на енергия и строителни материали от отпадъци, разработване на лекарства и козметика от билки и ароматни растения, научни изследвания в областта на медицината. Това са част от дейностите, които ще се извършват в бъдещите центрове за компетентност, финансирани с пари по европрограмата за наука и образование.

Със 123 млн. лева по нея трябва да бъдат създадени 6 такива центъра, чиято цел е приложни научни разработки. Средствата са за университети и институти на БАН. Идеята е разработките на учените да се внедряват и в предприятията, а самите центрове да печелят от това.

Парите са основно за разходите по научните изследвания и оборудването на лабораториите. Предвидени са и средства за ремонт на сградите, в които учените трябва да работят. Общо за целта са отделени 12.7 млн. лева, с които ще се ремонтират помещения в университетите и институтите на БАН. По един проект се предвижда купуване на нова сграда.

Проектите приключват в края на 2023 г.

Чисти технологии

Близо 23.67 млн. лева ще получи Софийският университет "Св. Климент Охридски" за проект "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика". Средствата са за научен център и изследвания в областта на използването на отпадъците като ресурс.

Сред целите са увеличаване на дела на ВЕИ и алтернативни енергийни източници чрез получаване на биогаз, биоетанол, биодизел, водород, енергия от ВЕЦ, възстановяване на ресурси като фосфор, ценни и редки метали, биоремедиация на утайки, почви, седименти, акумулирали токсични замърсители. Ще се разработват горивни и електролизни клетки за получаване на водород от отпадъчни води.

За строителство по проекта ще отидат близо 3.5 млн. лева. Те ще са за нова сграда с акселератор за технологично предприемачество, за оборудване на лабораторните комплекси, както и за създаване на обща информационна система.

Наука в Габрово

Друг проект в същото направление е центърът за интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии към Техническия университет в Габрово. Той получава 23.57 млн. лева от европрограмата. Там ще се правят пазарно ориентирани научни изследвания в областта на интелигентните мехатронни системи и технологии и на енергоспестяващите системи и чисти технологии, пише в обяснението по проекта.

Първият етап ще е реконструкция и модернизация на сгради и помещения, както и купуване на високотехнологично оборудване, специализиран софтуер, инструментариум и обзавеждане. Едновременно с това ще се търсят и водещи изследователи и специалисти от България и чужбина, които да работят в центъра. За строителство, ремонти и оборудване са предвидени 4.86 млн. лева - най-голямата сума за тази дейност от всички одобрени проекти. Те ще са за модернизиране на "стария сграден фонд" в Техническия университет - Габрово, в пловдивския филиал на Техническия университет - София, както и в един от факултетите на Софийския университет и на Институт по системно инженерство и роботика към БАН.

УНСС с проект за ИКТ

В областта на информационните и комуникационните технологии ще бъде подпомогнат проект на икономическия Университет за национално и световно стопанство - "Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни". Бюджетът му е 13.33 млн. лева.

В научния център освен научни изследвания трябва да се създават и технологични решения, които да се използват от фирмите. Идеята е да се предлагат услуги в областта на дигитализация на счетоводство, финанси, човешки ресурси, маркетинг, логистика, управление на поръчките, управление веригите на доставки, производство, икономика на строителството, управление на недвижимите имоти и др.

Основни потребители на услугите ще са фирми, които се нуждаят от оптимизиране, преструктуриране или въвеждане на нови цифрови процеси и дружества, които се нуждаят от съхранение и обработка на данни, пише в описанието на проекта.

Предвижда се в рамките на проекта да бъдат подкрепени и стартиращи компании на студенти и докторанти от УНСС и партньорските му организации.

По този проект са заделени най-малко средства за ремонти - около 492 000 лева. С тях преподавателската читалня в библиотеката на УНСС трябва да бъде превърната в център за данни.

Силата на билките

Проектът с най-голям бюджет от избраните по процедурата за центрове за компетентност е свързан с разработки в областта на използването на лечебни и ароматни растения. Той е на Института по органична химия с център по фитохимия към БАН. За новия научен център към него са предвидени 23.79 млн. лева.

Там ще се търсят зелени технологии за създаване на иновативни фитопродукти за медицински, козметични и хранителни цели. Сред целите са стимулиране на земеделски производители да култивират билки и ароматни растения, както и повишаване на капацитета на предприятията за козметика и хранителни добавки.

Изследванията ще са свързани и със създаването на нови лекарствени и козметични форми, базирани на природни продукти. Със 1.52 млн. лева от бюджета се планира изграждането на 5 департамента с лаборатории.

Иновативна медицина

Над 23.47 млн. лева ще получи проектът на Медицинския университет в Пловдив "Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)". Акцентът в изследванията ще е върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

"По проекта ще бъде изграден Център за компетентност чрез извършване на строително ремонтни дейности и закупуване на съвременна високо специализирана апаратура. Ще бъдат реализирани 12 мащабни иновационни научно-изследователски програми, в които ще бъдат включени водещи национални и чуждестранни изследователи", пише в представянето.

За ремонт и оборудване на лабораториите са предвидени 1.55 млн. лева.

Креативни индустрии

Лаборатории за създаване на мобилни приложения с добавена, виртуална и смесена реалност, за дигитализация на нематериалното културно наследство за целите на културния туризъм, както и принт студио за графичен дизайн и такова за аудио-визуални продукти са част от дейностите по проекта за научен център в областта на креативните и рекреативните индустрии. Той е на Висшето училище по мениджмънт във Варна и е за 13.38 млн. лева.

В представянето на проекта пише, че централата на научния център ще е във Варна и за целта ще се купува 5-етажна сграда. Не е ясно обаче какво точно ще се прави в това здание и дали там ще има лаборатории. Описано е, че лаборатории ще има в партньорските организации като Националната художествена академия и Русенския университет. Те ще са за 3D заснемане, кинематика и следене на обекти, 3D дигитализация, пространствена визуализация и репродукция на обекти, студио за експериментални технологии за създаване на художествени продукти.

За купуването на сградата във Варна и ремонт на лабораториите се предвиждат около 800 000 лева от бюджета на проекта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Знайко
  #5

  Много се страхувам, че лъвският пай от парите ще отиде в "дюлгерство". То и в текста го пише: нови сгради, модернизация и реконструкция на сгради. Познавам много университети - пълно е с пустеещи помещения. Да не говорим за "под манастирската лоза" - сиреч, БАН. А тези синковци вместо за оборудване ще плащат на дюлгери. Естествено - най-големите възможности за далавери и комисионни са в капиталното строителство. Пък и не изискват много акъл.

 2. анита хегерланд
  #4

  Прекрасна новина. Кой ще продава тези продукти и финансирането обвързано ли е с реализацията. Имаме ли пазар за такива стоки?

 3. dimotimo
  #3

  Ако не е ЕС и учените ни да са умреле отглади. А дали по времето на боко ще видим и технологии базирани на конопа, или до последно амфетамините и пикото ще са по-евтините дроги за "развлечение"?

 4. olja501013
  #2

  Някои ще забогатеят!!!В другото се съмнявам!

 5. boriana
  #1

  Васюки в науката - Техническият университет в Габрово с мощната си интелектуален и специализантски капацитет от корифеи в науката, ще лапне 23 000 000 лв. Отделно някой милион за да лъсне фасадата. Това е Томислав Дончев да ти стои зад гърба. Браво Дончев имаш, както е модерно да се каже, визия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.