Връзките с бившите тайни служби водят до загуба на доверие

Влиятелният германски депутат от управляващата Социалдемократическа партия Маркус Мекел отново посочи като предизвикателство пред България доверието от страна на НАТО и ЕС към нейните тайни служби.

"Връзките с бившите комунистически тайни служби водят само до загуба на доверие, а точно доверието в един съюз, както в НАТО, така и в ЕС, е най-важната основа за сътрудничеството и съвместното развитие", каза пред радио Дойче веле депутатът Маркус Мекел, заместник външно политически говорител на фракцията на социалдемократите в Бундестага и ръководител на германската делегация в парламентарната асамблея на НАТО.

След шпионския скандал от октомври миналата година, когато служител на германското бе арестуван и срещу него бе повдигнато обвинение във връзка с предаване на секретна информация на служителка от българското разузнаване в Мюнхен, Мекел призова директно за смяна на НРС Кирчо Киров, който е работил комунистическите тайни служби и е обучаван в КГБ.

В последното си интервю германският депутат каза: "Важно е според мен именно при такива деликатни теми, например личностите да се сменят така, че да се признават и от Запада, и от НАТО и да будят доверие" каза Мекел.

Снощи той изнесе лекция в Берлин "България, новият член на НАТО".

В интервюто за Дойче веле Мекел изтъкна, че реформата в българската армия трябва да продължи, включително с намаляването на броя на войниците или обучението на офицерите.

България все още е в процес на трансформация и от гледна точка на политическото си развитие, каза Мекел и уточни, че от гледна точка на изборите догодина централен ще е въпросът за стабилността на партиите. "Целият десен спектър е в движение, а и досега от 1990 г. насам в България при всички избори е печелила все партия, която при предишните изобщо не е съществувала. Това означава, че може да се очаква още много динамика, а и остава въпросът със стария персонал, например, като си припомним неотдавнашния шпионски скандал в Мюнхен", обясни германският социалдемократ.

Той определи разширяването на НАТО със 7 нови държави като много важна крачка за цяла Европа. "След преобразуванията в последните 14 години Европа расте и се развива заедно и България участва в този процес благодарение на собствените си заслуги", каза Мекел.

"Заради географското си положение и като страна, която бе важен фактор за стабилността на Балканите и преди, България има много важна роля в югоизточния фланг на НАТО. Би било лошо, ако тя не участваше в този процес. Това е в наш интерес", обясни Маркус Мекел.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?