Вреди за 1 млн. лв. установила държавната финансова инспекция

Вреди за 1 млн. лв. установила държавната финансова инспекция

Вреди за малко над 1 млн. лв. е установила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) при приключилите през първото тримесечие на годината инспекции. Открити са и 65 случая на непроведени или неоснователно осъществени обществени поръчки на стойност над 77.85 млн. лв., съобщиха от агенцията.

Най-голямата установена вреда е от община Златица - за 646 399 лв. Тя е открита при проверка на разходите за разширяване на училище в общината. Проверката на АДФИ е показала още, че по проекта не са проведени или неправилно са направени обществени поръчки за 1.76 млн. лв.

Инспекцията е засякла и нанесена вреда на бюджета при проверка в държавното дружество "БДЖ - Пътнически превози". Тя е за 151 649 лв. и е открита при проверка на разходите за извънреден труд, за неизползван отпуск, за гориво за автобуси и за договори за "трудов ресурс" за периода 2011 - 2012 г. Според доклада на АДФИ по-голямата част от установената вреда е предотвратена - за 100 806 лв.

Най-голямата непроведена правилно поръчка, открита от инспекцията през първите три месеца на годината, е на МВР. Тя е за изработване на регистрационни табели за автомобилите през 2009 г. и е на стойност 55.2 млн. лв. През 2009 г. вътрешното министерство сключи без конкурс договор със собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ) за изработването и монтирането на табелите. Проверка на ведомството през 2013 г. показа, че дружеството е печелило по 43 лв. от всеки чифт номера. В същото време БМВ беше сред основните дарители на МВР при първия кабинет Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес