Вреклият се във вярност на ИД убиец на френския полицай е качил видео във Фейсбук

Лароси Абала се заканил: "Ще превърнем Евро 2016 в гробище"

Вреклият се във вярност на ИД убиец на френския полицай е качил видео във Фейсбук

Убиецът на френски полицейски началник и на неговата жена се е врекъл във вярност към лидера на групировката "Ислямска държава" (ИД) преди три седмици, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс, цитиран от Франс прес.

25-годишният убиец Лароси Абала е използвал приложението Фейсбук лайв и е заснел престъплението.

В понеделник вечерта Абала нападна и рани смъртоносно с острие френски полицай пред дома му в парижкото предградие Манянвил, след което нахлу в къщата и взе за заложници тригодишния му син и жена му, която впоследствие също беше убита, но детето оцеля. Драмата е завършила с щурм на спецчасти, при който нападателят беше ликвидиран.

42-годишният полицай се прибирал вечерта между 20 -20.30 ч. вкъщи в спокойното предградие Манянвил и бил в цивилно облекло. Тогава укриващият се до входа Абала, който е френски гражданин, осъждан за подготовка на терористични актове, го нападнал. Първоначално полицаят успял да се освободи и да извика на съседите да се обадят в полицията, но нападателят го съборил на земята и няколко пъти го пробол в областта на корема. След това Абала е избягал в къщата и взел за заложници 36-годишната приятелка на полицая и детето им.

Свидетели разказали, че убиецът викал "Аллах акбар" (Аллах е велик), нахвърляйки се с нож на жертвата си.

На място са пристигнали елитни полицейски части, които са евакуирали съседите, блокирали района и спрели електричеството, при което улицата потънала в тъмнина. Полицаите се опитали да преговарят с Абала, който казал, че е войник на "Ислямска държава" и че ѝ се заклел във вярност. Той заявил, че умишлено е нападнал полицай.

В къщата полицаите открили трупа на приятелката му, секретарка от полицейския участък в Мант ла Жоли, и техния тригодишен син - изпаднал "в шок, но невредим".

Разследването на случая е поверено на антитерористичното звено на съдебна полиция и на вътрешното разузнаване, Генералната дирекция за вътрешна сигурност.

Лароси Абала се заканил: "Ще превърнем Евро 2016 в гробище"

От видеото става ясно, че в даден момент от нападението мъжът се поколебал какво да прави с детето, разказва един от източниците, пожелали анонимност. Профилът на нападателя във Фейсбук е блокиран.

Видеото, на което е документирано престъплението, беше изтеглено от социалната мрежа 11 часа след като беше качено там. То е било изгледано от 98 души, преди да бъде свалено от мрежата. Сред зрителите е бил и журналистът на френската телевизия Ер Еф И Давид Томсон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той разказва, че Лароси Абала, е бил много спокоен и усмихнат. Той казал: "Ще превърнем Евро 2016 в гробище", разказва Томсон.

Журналистът, който е автор на книга със заглавие "Френските джихадисти", допълва, че акаунтът на нападателя е бил открит под псевдонима Мохамед Али. Във видеозаписа, качен в акаунта, нападателят се врича във вярност на Абу Бакр ал Багдади, лидер на "Ислямска държава". После се обръща към мюсюлманите и им казва, че джихадът е задължителен за тях, защото чрез него те ще се защитават.

Видеото е заснето в дома на жертвите на Лароси, който казва, че е убил полицай и жена му.

После призовава да се атакуват полицаи, журналисти, публични фигури, надзиратели в затворите и рапъри. Във видеото са упоменати и десетина публични фигури, които трябва да бъдат нападнати, разказва Томсон.

Акаунтът на Лароси Абала е имал 160 последователи. Във видеото той се обръща към тях и към познати от групировката "Ислямска държава" с призив да публикуват изявление за поемане на отговорност за нападението, което той е извършил. Това обяснява и бързо разпространеното от близката до ИД агенция "Амак" изявление за поета отговорност от ИД.

Журналистът Томсон разказва, че в акаунта си във Фейсбук нападателят е качил и снимки на своите жертви.

Убиецът Лароси Абала

Убиецът е имал списък с публични фигури, журналисти, полицаи и рапъри

В преговори с полицаите, предприели операция срещу него след убийството, нападателят е казал, че е мюсюлманин, спазва правилата на рамазана и се е врекъл във вярност към "Командира на вярващите от Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади", каза Моленс.

Нападателят е знаел, че жертвата му заема висш полицейски пост, продължи прокурорът. Той е обяснил в преговорите с полицията, че е извършил убийството в отговор на призив на шефа на ИД да бъдат убивани неверниците в техните домове заедно със семействата им.

Прокурорът на Париж Франсоа Моленс съобщи, че Лароси Абала е имал списък с потенциални мишени на атаки, сред които публични фигури, журналисти, полицаи и рапъри. Прокурорът не посочи конкретни имена в списъка, който бил открит при претърсване на дома на убиеца Лароси Абала.

Той добави, че трима души са задържани за разпит във връзка с убийството на полицейския началник, предаде Ройтерс.

Моленс каза, че Лароси Абала е бил подслушван, но това подслушване не е открило риск той да премине към насилие, предаде Франс прес.

Президентът Франсоа Оланд обяви убийството за "терористичен акт" и каза, че Франция все още е изправена през значителна заплаха.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов изрази съболезнования по повод смъртта на двойката, изтъквайки същевременно професионализма на спецчастите, щурмували къщата, в която нападателят се беше барикадирал със заложниците.

Лароси Абала е бил осъждан през 2013 г. за участие в джихадистка мрежа, свързваща Франция и Пакистан, съобщи Франс прес, като се позовава на източник, близък до разследването.

Заедно с още седем души Абала бил осъден на три години затвор, от които шест месеца условно, за "участие в престъпен сговор за подготовка на терористични актове" и по-конкретно за подпомагане на ислямистки радикали да заминават за Пакистан. Мъжът бил от Мант ла Жоли, на около 60 км западно от Париж.

Споделяне

Още от Свят