Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Време е ДПС да бъде изключено от управлението чрез коалиция БСП – НДСВ

85 коментара
Време е ДПС да бъде изключено от управлението чрез коалиция БСП – НДСВ

Безспорната изненада на тези избори се оказа огромната подкрепа за политическата формация "Атака". Защо се случи тази изненада и как политиците да се справят с нея?

Обяснението защо я има "Атака" и защо тази формация успя да събере 8% е много дълго - дори книга може да се напише на тази тема. Протестно гласуване винаги и имало, но е вярно и че това гласуване никога не е поставяло под съмнение националните цели, около които съществува съгласие. Атакува се присъединяването към Европа, без да се противопоставя никаква конструктивна програма.

В стил Иван Кръстев, съвместното ни живеене с “Атака” през следващите четири години  крие рискове по две причини - едната е тази политическа сила да бъде подценена, а другата - тя да бъде надценена. При реалистична нагласа и оценка на присъствието ѝ в политиката, тази партия ще играе ролята на вентил за сваляне на напрежението.

Няма основателни причини за  драматични реакции. България е малка страна и много лесно можем да видим всичките пластове от последните 15 години, както и всички сили, които стоят зад "Атака" - прекрасно може да се види кой на кой е мениджър, кой в коя телевизия е, кой какъв профил има. Хората от "Атака" не са енигма. Само паническото реагиране на тяхното появяване може да ги направи велики. Трябва бавно и внимателно да се разяснява кой кой е и откъде идва, какво цели.

Нито една от целите, които си е поставила "Атака", не може да бъде осъществена в смисъла на обичайната политика, а времето не е революционно. Паническата реакция, обаче ще позволи на хората, свързани с нея, да се чувстват значими и да разчитат на нарастваща популярност.

Простичкото окарикатуряване само по себе си също няма да свърши цялата работа. Проблемите, за които Сидеров говори, не са измислени и се нуждаят от целенасочено политическо управление на конфликтите.

Как тогава адекватно да реагират другите политически сили в новия парламент спрямо "Атака", която ще има съществено представителство в 40-то НС?

Единственият лек е да се поставят в политическия дневен ред въпросите,  които нейните гласоподаватели считат за най-важни, приоритетни и даващи основание всичко останало да бъде загърбено.

Мисля, че какво ще е значението на "Атака" ще се определя не толкова от самото отношение на политическите сили, колкото от мястото, което ще ѝ бъде предопределено в бъдещият парламент. Тази формация може спокойно и по естествен начин да бъде изключена от политическото пространство, но в същото време невнимателното боравене с нея може да доведе до бели и потенциално много тежки последствия.

Как на практика може да стане това "естествено отстраняване" на "Атака" от политическата сцена?

В бъдещия парламент трябва да съществуват под някаква форма две мнозинства. Едното да бъде "конституционно" и да осъществи необходимите реформи в конституцията, предопределени в процеса на присъединяването на България в ЕС.

Другото е мнозинството, което ще трябва да управлява страната следващите четири години.

"Атака" и ДПС представляват две относително крайни и по собствен начин мисловно маргинализирани, набутани от обстоятелствата в “гето", социални групи. Те ще трябва по различен начин да бъдат включвани и изключвани в мнозинствата.

През последните години ДПС бе в голяма степен ключът към изпълнителната власт и това позволи на нейните кадри прекомерно да се вживеят в ролята на бюджетни рентиери. Ако още четири години ДПС продължи първостепенно да разпоредителства с ресурсите на държавата, рискува да бъде партията, мразена от мнозинството българи. По тази причина е добре изпълнителната власт да изключи Движението и да го остави в краен коридор - с по-малко ресурси, с по-малко признаци на благоденствие и мощ, с по-малко кацания и излитания  из вилаетите, с по-малко сараи, т.е. всичко, което ДПС си е извоювала, не защото е етническа партия, а защото е партия на безскрупулното преуспяване.

Редно е ДПС да направи опит да съществува извън бюджета и извън пласирането на кадри по етажите на властта. Формулата, която изключва ДПС, е достатъчно голяма управленска коалиция между НДСВ-БСП.

Едновременно с това обаче ще трябва да съществува и едно много голямо мнозинство, което трябва да промени конституцията. Всъщност това голямо мнозинство не може да изключва ДПС, защото то опредметява европейското разбиране за индивидуални свободи и избор (там откъдето ДПС тръгна, за да стигне до "доенето на бюджета").

В сложния двоен формат на управляващо и конституционно мнозинство място за атаки няма. Присъствието на “шумно” несъгласни би трябвало да мобилизира останалите партии да бъдат по-решителни в присъединителните усилия. Знаковото присъединяване на десните към конституционното мнозинство ще ограничи полето на взаимно изнудване. Ако двете мнозинства са достатъчно устойчиви гласоподаватели, "Атака" ще имат по-малко поводи за недоволство.

Това би бил най-високия коефициента на полезност на всички, които са получили представителство.

Какви са потенциалните рискове и опасности при този оптимален вариант за работа на следващия парламент, според Вас?

Четири години са много време и очакванията са, че този период ще бъде благоприятен за България заради разширяването на възможностите, свързани с присъединяването към ЕС. Вероятността България да продължи да се развива успешно (ако не настъпи някаква икономическа криза в Европа) е голяма и ефектът върху по-широк кръг от социални групи - сигурен, което е предпоставка за стабилност на управлението.

Има , разбира се, и много подводни камъни, които са очевидни. Заради това всеки от участниците трябва да е наясно със своята роля и трябва да се пребори с предразсъдъците си. Социалистите например трябва да се преборят с предразсъдъците си към НДСВ и мечтите си за еднопартийно управление. Банката кадри на двете партии има най-често общ произход, а и управлението на НДСВ позволи на БСП да се възстанови напълно от кошмара “Виденов”. И до сега екипите на двете партии са демонстрирали прекрасни работни отношения.

Как трябва да действат рационално десните сили при този сценарий?

Този управленски екип трябва в началото да бъде насърчен от десните сили, защото за тях потенциална заплаха е ДПС да се включи във формата "изпълнителна власт". Ако бъде оставено да лавира между двата формата, влиянието на Движението ще нараства, а с това ще се увеличават и аргументите  и чуваемостта на "Атака”. Скачените съдове  ДПС и "Атака" трябва по-някакъв начин да бъдат откачени един от друг.

Така стигаме да вторите, които трябва да преодолеят  предразсъдъците си - десните партии. Те трябва много интензивно да подпомогнат едно такова мнозинство от НДСВ и БСП, за да има достатъчно съгласие за осъществяване на конституционните промени.

Парадоксът на ситуацията е, че този голям и малък формат на коалиции постоянно ще бъдат в конфликт със себе си и ще са изправени пред огромното изкушение, когато се преценява участието в единия формат да се ползват аргументите от другия.

Изборните резултати не потвърдиха присъствието на всяка от трите групи в политиката, и създадоха още по-усложнена конфигурация заради коалиционните партньорства.  Разочароващо е също, че ДСБ,  макар и да остана най-голяма партия във формулата, посочена от Екатерина Михайлова, е с относително малък парламентарен ресурс. За цялата десница е необходим нов проект. Оценката ми за представянето на десницата е сходна с тази за представянето на левицата - това, че няма провалила се партия, не означава, че има успяла.

А съществуват ли и други възможни формули и сценарии за коалиране, дори и те да са по-рискови?

Рисковите формули ще са много малки и крехки управленски коалиции, които няма да могат да направят необходимите конституционни промени. Това ще бъде Божие наказание за България. Може би най-лошият вариант за изход, тъй като максимално ще затрудни интеграцията в ЕС.

Ужасното изкушение за десните, е да се опитат да направят кабинет, който ще изключи БСП и "Атака" от изпълнителната власт. Разпределението на мандатите позволява създаването на подобно мнозинство, но неговата устойчивост ще е многократно тествана. Това има две негативни последствия - ДПС ще продължи да бъде основната благоденстваща партия и ще създава още по-радикални настроения, т.е. ще създава все по-очевидни аргументи за съществуването на "Атака".

Предстоящите четири години на управление са изключително важни за България, която е на прага на финалния етап от своето присъединяване в ЕС. Това не е ли достатъчен резонен аргумент за компромиси от страна на политиците?

Съществува действително много напрежение и много конфликтни интереси. Само много воля и визия за целите може да позволи да се реализира оптималния вариант.

Какви са възможните компромиси в тази коалиция - БСП да се откаже от премиерския пост, както и огледалния вариант - Симеон да слезе от министър-председателското си място. Съществува ли опасност от разцепление в партиите при тези сценарии?

Винаги съм имал подозрението, че влизането на Симеон  в политиката е по-скоро мотивирано от желание за реализиране на бизнес-проекти, отколкото с идеални повече или по-малко мотиви . Част от тях могат да бъдат успешни и без личното му премиерстване.

На БСП като чели ще им бъде малко по-лесно да реши дали да направи подобен компромис.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

85 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Гражданин
  #92

  На страната ни е нужно дясно-центристко правителство!

 2. ВОЛЕН СИДЕРОВ
  #91

  ВСИЧКИ ПСИХИАТРИ НА САПУН! АТАКА! АТАКА! АТАКА!

 3. Българин
  #90

  Да върнем България на българите! Аз подкрепям Волен Сидеров и считам, че той не е фашист.

 4. e
  #89

  ДА ДА

 5. ВОЛЕН СИДЕРОВ
  #88

  ВСИЧКИ ПСИХИАТРИ НА САПУН! АТАКА! АТАКА! АТАКА! АТАКА!

 6. bylgarin
  #87

  Да ни е честит новият отоман-фашсктки монархо комунистически строй. Три пъти ура за светлото бъдеще!!!

 7. e
  #86

  ДА ДА

 8. ВОЛЕН СИДЕРОВ
  #85

  ВСИЧКИ ПСИХИАТРИ НА САПУН! АТАКА! АТАКА! АТАКА!

 9. edna balgarka
  #84

  Tejko na Balgaria 4e dopusna Ahmed Dogan da opredelia sadbata i.

 10. edna balgarka
  #83

  Tejko na Balgaria 4e dopusna Ahmed Dogan da opredelia sadbata i.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.