Местните организации с картбланш да изгонят привържениците на АБВ

Време разделно: БСП "самоизключи" Първанов и хората му

Първанов: "Гарантиран е интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях"

Георги Първанов и Румен Петков. Сн. БГНЕС

БСП "самоизключи" от редиците си Георги Първанов, Румен Петков и други представители на АБВ, като в същото време даде зелена светлина на местните организации да постъпят по същия начин със свои членове, които симпатизират на алтернативната лява формация. Решението, взето късно снощи от Изпълнителното бюро на партията, бе одобрено в петък с внушително мнозинство от Националния съвет на БСП. Само трима са гласували "против" – Кирил Добрев, Светлана Шаренкова и Георги Кадиев, според които не било сега времето за такива решения. Други 85 са били "за", а трима са се въздържали.

Представителите на АБВ се разминаха с изключване на предишния пленум на 1 февруари, когато само бе замразено членството им в партията. Според формулировката на "Позитано", представителите на АБВ са се самоизключили от БСП.

Националният съвет на БСП няма правомощия да изключва и да обявява самоизключване, заяви в Перник Георги Първанов, който допълни, че с това решение на ръководството е "гарантиран интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях".

"В началото този акт бе снемането на доверие от тези фигури. Това е по-скоро формалност, с която го завършваме", коментира по повод взетото решение Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП. Пояснявайки защо хората от АБВ са се самоизключили, той каза, че БСП само регистрира настъпилите промени в членството, защото членовете на АБВ са достигнали до това със собствените си действия.

Местните организации получиха зелена светлина да гонят "първановисти"

В решението на Националния съвет е записано още: "Градските и общинските (районни) съвети на БСП, в чийто организации има партийни членове, които участват или подкрепят други листи, както и които системно нарушават уставните норми да предприемат действия в съответствие с Устава на БСП”. По този начин БСП призовава местните си организации за изгонят "първановистите". Досега те нямаха, нито разрешение, нито пък получава отговор как да постъпват с поддръжниците на АБВ.

Янаки Стоилов: Силата на това решение е в приключването на темата

"Силата на това решение е в приключването на тема, която внася пълна яснота по въпроса,...информира партията и обществото", заяви Янаки Стоилов. По думите му оттук нататък ще се знае, че критиките, които идват от АБВ, вече не са критики на хора, които принадлежат към БСП.

"Ние не очакваме сам по себе си този факт по някакъв начин да промени поне значително позициите на БСП, но той има важно, ориентировъчно значение, за да е ясно на членовете и симпатизантите на БСП как стои реалното положение, какъв е политическият избор на хората, които вече търсят свой самостоятелен политически път, така че да няма неяснота, че, виждате ли, ние всички сме част от БСП, но по различен начин ще участваме в предстоящите и в следващи избори”, изтъкна Янаки Стоилов.

БСП "не може да търпи членове, които я хулят, отричат и компрометират"

В мотивите, с които изхвърлиха Първанов и компания, се казва, че поведението на членовете на АБВ и паралелната лява листа, с която ще се явят на евроизборите, е "уронване престижа на БСП и нарушаване на уставни принципи и норми".

"Няма европейска партия, която да позволява такава двойнственост в позицията", се казва в мотивите. "Недопустимо и политически неморално е да членуваш в една партия, а да работиш за кандидатите на друга", заявяват от "Позитано". В документа са посочени още аргументи за "безпринципно", "несправедливо", "неморално" и "безотговорно" поведение на АБВ.

Румен Петков упоменат поименно

"Нещо повече, какъв партиен член можеш да бъдеш, ако декларираш публично като Румен Петков:"Аз съм член на БСП на свободна практика – ще работя за успеха на АБВ на евроизборите". Затова БСП като уважаваща своето достойнство и своя авторитет партия не може да търпи в редовете си членове, които я хулят, отричат и компрометират", завършва предложението.

Освен Първанов и Петков, от БСП са изключени кметът на Перник Росица Янакиева, бившият председател на партията в Монтана Емил Константинов, Евгений Желев, Ивета Станкова-Пенкова, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов.

Проф. Близнашки е изключен заради саботаж

Изключен е и проф. Георги Близнашки, който не само открито подкрепя антиправителствените протести, но и застана начело на инициативния комитет за събиране на подписи за свикване на изборен референдум по предложение на президента Росен Плевнелиев.

За Близнашки е казано, че "уронва престижа на БСП и системно нарушава уставни норми" чрез "публични изявления и действия срещу партийната политика" и "саботиране на обществената подкрепа за решения на партийните органи в полза на друга политическа сила".

"Гарантиран е интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях"

След като заяви, че Националният съвет на БСП няма правомощия да изключва и да обявява самоизключване, Георги Първанов каза, че той и хората му от АБВ са се хванали за много сериозна работа. АБВ има намерение да спечели сегашните и следващите избори, допълни той.

По думите му АБВ не е изневерило на очакванията на хората, а това са направили "онези на Позитано". Според Първанов с акта на изключване е "гарантиран интересът на кръжеца и на тези, поставили чадър над тях".

"Това, което се случва с българското ляво политическо пространство, няма нищо общо с това, което се случва с водещите европейски леви политически сили. У нас има съществена разлика между това, което политиците ни говорят, и това, което правят”, допълни Ивайло Калфин, който не член на БСП и затова не е изключен. Той посочи и скандалите около търговската верига Lafka, от една страна, и говоренето за борба с монополите у нас - от друга.

"Продължавам да не разбирам - какво налага такава омраза и страх. Не разбирам факта, че грубото загърбване на конгресни решения, на лъжата и манипулацията, се приемат като норма на поведение на ръководството на БСП. И тогава, когато си отстоявал да се изпълняват решенията и поетите пред стотици хиляди хора ангажименти, да ти се търси сметка”, заяви и другият "отцепник” Румен Петков.

"Така са преценили колегите, така са направили. Фактът, че за тези членове на Националния съвет е някак и естествено в тази кампания да са партньори с Делян Пеевски и вестник "Уикенд”, носи още по-голямо разочарование у обикновените, нормални социалисти, и на първо място интелигенцията. Но това е изборът на партийното ръководство”, допълни Петков.

Окончателната разправа с бившия президент и лидер на БСП Георги Първанов и сподвижниците му става преди официално да бъде обявена листата на БСП за евроизборите. Очаква се неин водач да е лидерът Сергей Станишев. Начело на листата на АБВ ще е Ивайло Калфин. Според социологически проучвания формацията се ползва с подкрепа от около 6% и възможност да вкара един евродепутат. Това се разминава с прогнозите на "Позитано", че АБВ няма никакви шансове.

Изпълнителното бюро на БСП е разделено за контрареферендума

Според предварителните планове на пленума трябваше да бъде обсъдено и решение за стартиране на контраподписка за контрареферендум, в отговор на предложеното от президента допитване за изборните правила.

Източници от "Позитано" 20 коментираха пред Mediapool, ръководството на БСП е било разделено по темата. Половената смятат, че подобен ход не би бил полезен, а други твърдят, че ще е трудно да се съберат 500 хил подписа. Въпросът ще бъде поставен отново на следващото заседание на ИБ във вторник и обсъден на следващия пленум на 15 март.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?