Време разделно в СДС: кой е подходящият партньор за изборите - ДСБ или Кунева

Лукарски опитва да смени председателя на софийската си организация, заради исканията му за дясна коалиция с Кънев

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров, сн: БГНЕС

Около три месеца преди предсрочните парламентарни избори напрежението в СДС на тема да се яви ли формацията на тях отново в коалиция с ДБГ на Меглена Кунева в редуцирания вариант на Реформаторския блок или да търси партньорство с ДСБ извън блока ескалира. Основният сблъсък в партията е между председателя ѝ и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски и лидера на софийската организация и заместник на Лукарски в министерството Любен Петров.

В сряда Петров разпрати писмо, адресирано до НИС на СДС и членовете на националния съвет, с искане да се обсъдят вариантите за предизборна коалиция, както и да бъде направен преглед на финансовото състояние на партията. От документа става ясно още, че софийската организация настоява за сближаване на позициите с ДСБ. В писмото си Петров предупреждава, че заради тази му позиция ръководството на Съюза на демократичните сили опитва да направи преврат срещу него и да го отстрани тихомълком от председателския пост в столицата. Целта била заглушаване гласа на инакомислещите.

“Преди повече от два месеца изразих на основание становищата на повечето организации и членове в София категоричното си становище пред НИС на СДС, че бъдещето на организацията ни е с ДСБ, като организация с най-близка до нас идеология и електорат, че трябва да стартираме разговори с тях, и бях изключително категоричен, че ние нямаме общо бъдеще с ДБГ и оставането с тях в коалиция на бъдещи избори ще погребе СДС!“, се казва в писмото.

Реакцията не закъсня и след заседание на Националния изпълнителен съвет в четвъртък, стана ясно че е свикано заседание на софийската организация. Целта е на него ръководството да наложи свой човек за председател.

"В четвъртък в 18.30 часа трябва да се съберем, за да решим дали да сменим лидера си", казаха членове на СДС-София пред Mediapool. Ръководството на софийската организация пък няма да присъства на заседанието и няма да приеме гласуваните решения. Лобито на Лукарски обаче най-вероятно ще успее да наложи за председател на СДС-София общинския съветник д-р Антон Койчев. "Ако подобно решение се вземе, Петров ще обжалва пред Контролния съвет", казват поддръжници на зам-икономическия министър.

Междувременно приближени до Лукарски твърдят, че към момента е рано да се водят преговори за предизборна коалиция. "Това писмо плаши гаргите, рано е още за каквото и да било", смятат хората на икономическия министър в оставка.

В документа Любен Петров обръща внимание, че партията не води преговори с никого за явяване на предстоящите избори. “Имаме едно подписано споразумение за продължаване на Реформаторският блок от Председателя на СДС, което не е утвърдено от НС на СДС, т.е. то не представлява официален документ“, допълва той.

Участвали на заседанието на НИС обясниха пред Mediapool, че писмото е обсъдено, но решения по него не са взети. На заседанието не са присъствали две от най-големите структури на партията – бургаската и варненската, така че не са ясни нагласите на по-голямата част от формацията.

Така или иначе превес е взело лобито на Лукарски. "Показахме социологически изследвания, според които Реформаторският блок, дори в редуциран вариант - без ДСБ, би получил над 4% на изборите. Няма никаква логика да се разделяме с ДБГ", казаха приближени на икономическият министър.

Според застъпниците на неговия заместник обаче такива данни са манипулирани и дълбоко неверни, а ДБГ не са истинска дясна партия. "За да убият разговора, привържениците на Лукарски искат да преговаряме с ДСБ, но с цел да ги върнем в РБ, което няма как да се случи", твърдят от СДС-София.

Най-ранната дата, на която този разговор ще продължи, е 17 януари, когато има насрочен Национален съвет на синия съюз. Тогава се очаква и запазилите засега неутралитет области като Пловдив, например, да изразят становище.

Споделяне

Още от България