Време за дързост и смяна на икономическия модел

Евтиното производство вече не е достатъчно за растеж, смята Томислав Дончев

Томислав Дончев, сн. БГНЕС

Дошъл е моментът, в който по-амбициозно трябва да се разсъждава за смяна на икономическия модел , в следващите години трябва да се реши дали да се заложи на това да не се пипат работещите механизми - включително за усвояването на средствата от еврофондовете, или да сме по-смели. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия на тема "Европейските фондове през 2021-2027: Цели и инвестиционни приоритети" в петък.

Според него мисълта, че сме евтина работна ръка не е решение и ако не се промени този подход, следващите години много бизнеси ще фалират, просто защото няма да са конкурентоспособни. Според него основният проблем на страната е демографската криза, но за да се преодолее тя, трябва качествено образование, добри доходи и чиста околна среда.

Вицепремиерът коментира, че плахата реиндустриализация на страната и повишаването на добавената стойност от излизането на българския бизнес на европейския пазар, трябва да се насърчат и ускорят, отивайки на друго качествено ниво. Това, че голяма част от производството и услугите в България е конюнктура на ниските разходи не дава шанс да се развиват услуги и производство с много по-висока добавена стойност, отбеляза той.

„Ние сме се специализирали да произвеждаме евтино, което е добро предимство, но не е достатъчно, трябва да мислим за икономика от друг порядък, ако искаме по-високи доходи“, заяви Дончев. Той допълни още, че предимството на евтината работна ръка ще се изчерпи, защото разходите за труд у нас плавно нарастват и точно заради това трябва промяна.

От думите на вицепремиера стана ясно, че правителството ще даде висока степен на приоритетност на дигитализацията на икономиката. Инвестициите в научна инфраструктура са най-скъпите и най-рисковите, допълни той.

Дончев обеща промяна в посока засилване на регионалния подход в правенето на политики, тъй като сегашната централизирана система във властта предполага ясни отговорности, но крие много дефекти, губи се средното ниво. Като пример за такова ниво той даде образованието.

Няма как да обърнем демографската карта, харчейки повече пари от бюджета, демографията зависи от всичко - от доходи, сигурност, чистота на въздуха и други, посочи Дончев.

Споделяне

Още от Бизнес