Временен шеф на НРС ще замени Димо Гяуров

Шефът на разузнаването Димо Гяуров ще бъде махнат, но на за мястото му няма да бъде предлаган титуляр за поста, а само временно изпълняващ длъжността и негов заместник, съобщи военният министър Николай Свинаров. Очаква се това да бъде сегашният директор на направление в службата Кирил Киров, според източници от правителството.

Днес следобед президентът е дал съгласие за смяната и утре предложението ще бъде внесено на заседание на кабинета от министър Свинаров.

Директорът на НРС се предлага от правителството и се назначава с указ на президента, под чието разпореждане е службата.

Спешното махане на Димо Гяуров без да има одобрен заместник за поста му означава, че или президентът и премиерът не могат да се договорят за общ кандидат, или че нямат съгласието на партньорите от НАТО за номинираните кандидати.

Запитан днес дали предложената нова кандидатура е одобрена и съгласувана с НАТО, правителственият говорител Димитър Цонев заяви: "Това ще стане ясно, когато тази точка стане факт от дневния ред на правителството".

Засега няма категоричен отговор и на въпроса защо махането на Димо Гяуров не търпи отлагане и дали комплицираната ситуация около иракската криза е най- добре избраният момент. Освен това е известно, че за НРС трябва да бъде създаден закон. Вероятно обаче и по този въпрос не е постигнато съгласие между президента и премиера, тъй като новата нормативна уредба на спецслужбите трябваше да бъде готова още преди поканата на България в НАТО през ноември м.г.

Като причина за смяната на Гяуров шефът на външната комисия Станимир Илчeв посочи "необходимата трансформация на службите" във връзка с новите предизвикателства и членството в НАТО, а шефът на вътрешната комисия Владимир Дончев изтъкна кадровата му политика.

На този етап е почти 100 процента сигурно, че и след приемането на нов закон фаворитът на царя Бриго Аспарухов от БСП няма шанс да оглави НРС, поради острите възражения от страна на НАТО.

При посещението си в София преди два дни генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън беше категоричен, че само хора с абсолютно чисто минало ще имат доверието на Алианса. Бриго Аспарухов беше отхвърлен заради връзките си с бившата ДС и КГБ, както и заради намеса на службата във вътрешната политика по времето, когато тя беше оглавявана от него до 1997 г. Към настоящия момент при царя имало много кандидатури за шеф на НРС, но за никоя от тях не било сигурно, че ще бъде безрезервно приета от НАТО.

Също днес говорителят на премиера коментира в отговор на въпрос, че на него не му е известно да е имало официална среща между Сакскобургготски и Димо Гяуров, но допусна, че е възможно те да са имали неофициален разговор.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?