Временна комисия се опитва да ревизира решението за запазване на парка "Бедечка"

Временна комисия се опитва да ревизира решението за запазване на парка "Бедечка"

Временна комисия в Общинския съвет в Стара Загора се опитва тихомълком да разреши строителство в парка "Бедечка", алармира гражданската група "Запазете Бедечка" във вторник.

Преди половин година Общинският съвет почти единодушно прие предложението на кмета Живко Тодоров за максимално съхраняване на парка.

Готов е и устройственият план, който предвижда максимално да бъдат запазени и зелените площи. Планът е изработен е от екип урбанисти от София.

Внезапно обаче беше създадена временна комисия в Общинския съвет на Стара Загора, която да изработи варианти, в които различни парчета от парка се определят за застрояване. Това противоречи на решението на същите съветници за запазването на парка, посочват от "Запазете Бедечка".

Временната комисия, чието създаване не се изисква по закон, е съставена главно от съветници, които в годините са се изказвали против запазването на парка.

Първото заседание на тази комисията е във вторник. На него отново се акцентира колко ще струва отчуждаването на намиращите се в парка частни имоти. По-важният въпрос обаче е колко ще струва изграждането на цялата инфраструктура за предвидения там нов квартал, която ще се плати от общинския бюджет, смятат от "Запазете Бедечка".

Неформалната група е на мнение, че отчуждаването на някои имоти с цел да се запази паркът е в интерес на целия град, докато изграждането на инфраструктура на цял нов квартал е единствено в полза на собствениците на тези терени, която ще бъде платена с парите на старозагорци.

Ако паркът не бъде запазен, на мястото се предвижда основен булевард, кръгови движения, мостове, няколко километра вътрешноквартални улици, както и цялата подземна инфраструктура заедно с комуналните услуги.

По предварителни разчети на разработчиците на плана за спасяване на парка (архитекти урбанисти) само за най-гъсто залесената част на парка и без прокарване на булевард, цената на инфраструктурата достига до 25 милиона лева, посочват от "Запазете Бедечка".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес