Временна комисия за конституцията ще гласува НС на първото си заседание за 2006 г.

Социалистите се съгласиха да бъде създадена специална временна комисия за промените в конституцията, но вероятно няма да отстъпят на коалиционния си партньор НДСВ председателството. Това стана ясно във вторник след първото за тази година заседание на ПГ на Коалиция за България.

НДСВ настояваха за специална конституционна комисия, каквато имаше в миналия парламент, като се надяваха те да имат ръководната роля при изработването на промените в основния закон. БСП пък смяташе, че правната комисия, която се оглавява от социалиста Янаки Стоилов, трябва да поеме и работата по конституционните поправки.

Говорителят на БСП Ангел Найденов каза след заседанието, че решението за създаване на временна комисия ще бъде гласувано още на първото заседание на парламента за тази година в сряда. Комисията ще се състои от 19 депутати, от седемте парламентарни групи и ще е на пропорционален принцип. Решения по същество ще могат да се приемат с гласовете на 2/3 от членовете. Няма предложения за председателя на комисията, но е логично той да е от най-голямата парламентарна група, тази на Коалиция за България, каза Ангел Найденов, без да назове директно името на Янаки Стоилов.

Управляващите внесоха проекта за промени в конституцията още преди коледната ваканция, за да може да тече едномесечния срок, който изтича на 20 януари и след който ще може да започне гласуването на проекта в пленарна зала. Промените трябва да са факт до пролетта, за да бъдат отчетени в новия доклад на Брюксел, който ще е решаващ за членството ни в ЕС в предвидения срок 2007 година.

Очаква в сряда парламентът да изслуша и земеделския министър Нихат Кабил за мерките, които се вземат за предотвратяване на заплахата от птичи грип у нас.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?