Временна общинска комисия ще нищи казуса с Общинска банка

Да се създаде временна общинска комисия по казуса с Общинска банка предлага Атанас Атанасов общински съветник от ДСБ. В нея трябва да влязат петима общински съветници - по един от политическа група.

Предложението му предстои да бъде одобрено от Столичния общински съвет в четвъртък.

 

Временната комисия ще трябва да изясни обстоятелствата, довели до промяна на устава на Общинска банка, при които вземането на решенията става с гласовете на 75%, а не с 51% или 67% от капитала. Решението е взето през 1997 г., като по-късно заради него Столична община загуби контрола върху банката. След тайната ѝ приватизация през 2004 г. миноритарните акционери – фирми, свързани с осъдения за укриване на данъци Христо Ковачки контролираха банката.

 

Едва миналата седмица Столична община успя да промени отново устава решенията да се взимат с обикновено мнозинство, а не квалифицирано от представения капитал. Това стана с помощта на БНБ, която лиши от право на глас за половин година фирмите на Ковачки.

 

В срок от два месеца общинската комисия трябва да установи обстоятелствата довели до загубата на контрол на общината върху банката и да предложи действия за защита на общинските интереси в кредитната институция, иска още Атанасов.

 

Междувременно новият надзорен съвет на Общинска банка, от който бяха освободени представителите на Ковачки, реши да отстрани и хората му в управителния съвет на банката.

 

От 5-членния управителен съвет са сменени трима – Александър Личев, Виолета Илиева и Николай Колев. На тяхно място са предложени бившият изпълнителен директор на държавната Банка за развитие Сашо Чакалски, бившият изпълнителен директор на "Пощенска банка" Борислав Моянов и Иванка Попова, директор на клон на ОББ. Предложението за тях е внесено за одобрение в БНБ, съобщиха от Столична община.

 

От стария управителен съвет остават Васил Тренев и Георги Беловски.

 

До вписването на промените в търговския регистър на работа все още е старият управителен съвет.  

Още по темата
Още от Бизнес

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?