Временна сметка ще приема първите вноски от електроцентралите в енергийния фонд

Временна сметка ще приема първите вноски от електроцентралите в енергийния фонд

Открита е временна банкова сметка за 5-процентните отчисления, които всички производители на електроенергия трябва да правят от приходите си във фонда "Сигурност на електроенергийната система“, който ще компенсира дефицита в обществения доставчик – държавната "Национална електрическа компания". Това съобщиха от Министерството на енергетиката, което ще държи сметката, докато бъде избрана управа на фонда и бъде открита постоянна сметка за покриване на разходите за зелена енергия, тока от американските централи и когенерациите.

Съгласно приетите в края на юли поправки в Закона за енергетиката всеки производител на електроенергия ще е длъжен да внася до 15 число отчисленията от продадения от него ток в предходния месец във фонда. Тези разходи ще се приспадат от данъчното облагане и първите вноски трябва да бъдат направени до края на тази седмица.

Временна сметка, която е в БНБ, е издадена със съгласието на финансовия министър и до сформирането на управителния съвет и избора на управител натрупаните в нея пари няма да се пипат, уточниха от енергийното министерство. Средствата остават неприкосновени и до изработването от Министерския съвет на наредба за реда и начина на набирането, разходването, отчитането и контрола на средствата,

Чак когато това стане, натрупаните пари ще ще прехвърлят в нова постоянна сметка на фонда, а на управителя му ще бъде издаде спесимент за разпореждане с парите, които реално трябва да бъдат превеждани на НЕК.

Вече се подготвя процедурата за избор на управител и очакванията са такъв да има в най-скоро време, поясниха от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?