Временната комисия за Изборен кодекс приключи дейността си без готов проектозакон

Всяка партия щяла да внася самостоятелно свой нормативен акт в парламента

Снимка: БГНЕС

Временната комисия за изработване на Изборния кодекс приключи дейността си в срок, но от работата ѝ не произлезе проектозакон, регулиращ вота. Изработена е чернова – "проект на проекта", по който всяка партия щяла да си нанася собствените искания за текстове. По този начин четирите формации в НС ще внесат собствени проекти за Изборен кодекс, а четиримесечната работа на комисията ще бъде докладвана като свършена в пленарната зала. Това се разбра в четвъртък на последното заседание на помощния орган към Народното събрание от думите на Мая Манолова, която председателства комисията.

Тя заяви, че четирите партии имат различия по между си, но всички били убедени в необходимостта от този закон.

"В изработването на проекта за проект на Изборен кодекс участваха гражданските организации и движения, включително и тези, които бойкотираха, участваха с писмени предложения. Всички организации, които имат опит в наблюдение на избори, участваха косвено. Всички техни предложения са включени. Включени бяха препоръките на международните организации, на Венецианската комисия”, отбеляза председателят на комисията.

Тя обаче не отговори защо бе създадена временната комисия, като от този момент нататък ще се разчита на инициативата на всяка партия да внесе отделен проектозакон. На въпрос дали звеното е било необходимото тупане на топката и отлагане на исканията за предсрочни избори, тя не отговори: "Не слагайте в устата ми думи, които не съм казала".

"Моята цел, и мисля, че това е реално – до края на тази сесия да бъде приет окончателно новият Изборен кодекс. Това е реално и нормално с оглед и на предстоящите европейски избори през май следващата година", каза още Манолова.

Тя подчерта, че подходът всяка формация да внесе собствени идеи за закон е, защото четирите парламентарни групи имали различни виждания. Манолова даде пример с разминаването на партията си с партньорите ѝ от ДПС за уседналостта. "Ние с ДПС не можем да се подпишем под един проект за кодекс, тъй като те искат отпадане на уседналостта, а ние – не", заяви социалистката.

"Всички малко или много имаме и общи виждания, макар да не ги изказваме гласно", каза още Манолова.

В думите ѝ има известна истина, тъй като на   предното заседание на комисията стана ясно  , че БСП и ГЕРБ се припокриват в доста от вижданията си по проектозакона, регулиращ вота, а социалистите имат сериозни различия с ДПС, които им партнират във властта.

Споделяне

Още по темата

Още от България