Пламен Орешарски за приоритетите на правителството:

Временната заетост е по-добра от никаква, заплати и пенсии ще растат, но няма да станем богати

Премиерът не харесва правилата за парите на държавните фирми в банките, били в разрез с банковата логика

Пламен Орешарски

В първото си интервю след избирането си на премиерския пост Пламен Орешарски посочи, че приоритети на правителството ще са повишаване на заетостта, вдигането на доходите, замразяване на пенсионната възраст, създаване на равни условия за кандидатстване при обществените поръчки, повишаване на събираемостта на приходите и ограничаване на контрабандата.

Пред БНТ премиерът Орешарски не скри, че не му допадат създадените от служебното правителство правила за влагане на парите на държавните дружества в търговските банки, но се съгласи, че не е нормално в една банка да са съсредоточени парите на дружествата от един отрасъл в една банка, какъвто е случаят с Корпоративна търговска банка и финансите на фирмите от енергетиката.

Орешарски опроверга информацията, че правителството се отказва да отреже участието на офшорни компании в търговете за обществени поръчки. Той каза, че ограничението ще остане, когато се изготвят промените в Закона за обществените поръчки.

За доходите

"По отношение на минималната работна заплата ние имаме ангажимент за 450 лева в края на мандата. Имаше коментари вчера - няма да станем по-богати до края на мандата. Аз съм убеден, че и в края на следващия мандат, сигурно и в края на по-следващия мандат ние няма да станем с доходите на старите европейски страни. Няма да стигнем нито Германия, нито Франция, нито Англия. 450 лева като цяло (минимална заплата, записана в програмата на правителство в края на мандата му - бел. ред.), от една страна, ми казваха - не сте ли амбициозни, нали, от друга страна, казват - ама това също е бедност", каза Орешарски.

"Аз по-скоро съм съгласен с второто - че 450 или 500 лева минимална заплата също ни оставя бедни. Това са 250 евро, пак ще сме с най-ниската минимална работна заплата или между най-ниските поне", продължи той.

За заетостта

"За мен е по-важното, първо, да намалим безработицата, която в момента заема вече рекордни стойности и ни връща в 90-те години, в края на 90-те години", каза Орешарски, преминавайки от темата за доходите на темата за заетостта.

"14 на сто, аз си спомням такава безработица може би 2001 г., 2000-2001 г., т.е. да интегрираме обратно тези наши съграждани, които временно са без работа, да намерим

работни места, дори и на първо време с цената на временните мерки, защото в края на краищата по-добре е да имате неустойчиво работно място, отколкото никакво, но целта трябва да бъде успоредно с това да се подобрява квалификацията, така че да се намират, да се насърчават инвестиции, предприемчивостта, за да откриваме трайни работни места, а не такива по временна заетост. Временната заетост трябва да я разглеждаме като едното

прилагателно - временна мярка".

Орешарски обвърза повишаването на заетостта с подобряване на условията за предприемачество и инвестиции, като подчерта, че няма да се вземат някакви специални "инженерни мерки", а конвенционални. "То е коментирано с бизнеса, очаква се от бизнеса, така че, без да правим революции, просто ще отдръпнем държавата в допустимата степен, разбира се, ще я отдръпнем от офисите на фирмите". Орешарски отправи и намек към предишното управление на ГЕРБ като продължи: "Ще изтеглим изцяло МВР от тези офиси".

За пенсиите

Премиерът обяви и намерението на правителството да замрази вдигането на пенсионната възраст, както каза, че по този въпрос има "известно противоречие" с Европейската комисия. В доклада на комисията за икономическото развитие на България през тази и следващата година се препоръчва изравняване на пенсионната възраст за мъжете и жените и ограничаване на ранното пенсиониране.

"Тук имаме известни противоречия (с ЕК - бел. ред.), защото ние на този етап предвиждаме да се спре увеличаването, което не означава, че това е завинаги" коментира този пункт Орешарски.

За нарастването на пенсиите премиерът обясни: "Ангажиментът ни е да възстановим така нареченото швейцарско правило и ние ще го направим още от следващата година, което предвижда автоматично, в определена степен автоматично индексиране на пенсиите по формула, включваща 50 на сто ръста на инфлацията и 50 на сто ръста на осигурителния доход, така че не в зависимост от субективни решения, а в зависимост от сравнително обективни фактори пенсиите да могат да не изостават поне в реалния, като реална платежоспособност".

За приходите, ограничаването на контрабандата и протекционизма

Орешарски се съгласи и с препоръката на ЕК, че България трябва да подобри събираемостта на приходите. "Това е нещо, с което нашите опоненти не бяха съгласни, но аз го повтарям от 2010 година поне, че влошаваме събираемостта на данъците".

По отношение на контрабандата, въпрос, също поставен от ЕК, Орешарски обеща "да направим всички усилия да ограничим контрабандата". Той уточни и за коя контрабанда се притеснява повече извън контрабандата на цигари и горива.

"Повече ме притеснява даже някои вътрешнообщностни доставки, които не се облагат и по този начин получават веднага 20 на сто преднина пред българското производство, от една страна, и, от друга, чисто нелегалният внос на доста евтини стоки, китайски и други, които също не подлежат на никакви данъчни режими, така че те също влизат в нелоялна конкуренция с българското производство".

Ограничаването на контрабандата обаче няма да отива в крайност въвеждане на протеционизъм на българското производство.

"Не можем, а и не трябва да забраним вноса, защото по този начин пък ще сложим нашите предприятия в парници, както бяха през 70-те и 80-те години, и качеството на стоките, цени, ще удари пак потребителя. Тогава има опасност да купуваме много скъпи, но в замяна на това много некачествени стоки, както казваше някога Маргарет Тачър", обясни Орешарски.

За офшорните компании в обществените поръчки

Премиерът обясни, че не е отпаднало предложението за забрана офшорни компании да участват в търгове за обществени поръчки.

"Когато променяме Закона за обществени поръчки (ЗОП), очевидно е, че той трябва да се

преразгледа, най-вероятно такъв аналогичен текст ще влезе. Няма да изменяме ЗОП само за това. Има много неща, които трябва да се променят, така, че да направят допуска до поръчките по-широк и по-отворен, и за по-малки фирми", каза той.

За парите на държавните фирми в банките

По повод на изработената от служебното правителство регулаторна рамка за депозирането на парите на държавните дружества в търговските банки, Орешарски откровено каза, че не я "намира много за добра". Регулацията бе създадена след като многократно в общественото пространство бе показвано, че в една банка има неестествено голяма концентрация на средства на държавни фирми.

"Според мен отиде в другата крайност. В нея имаше изискване всяко предприятие да държи пари в четири банки. Според мен това е ненужно разсейване. Противоречи на банковата логика. Вижте, когато взимате например кредит от една банка, тя обичайно иска и депозитите, и текущите обороти да минават през тази банка и това е обичайна банкова

практика. Опитайте да вземете кредит, но да държите депозитите... тоест от една банка кредит, а вашите депозити да бъдат в друга банка. Това май няма да стане", каза Орешарски.

Орешарски се съгласи обаче, че не е нормално 80% от парите в енергетиката да са в една банка.

"Не смятам, че е нормално. Смятам, че трябва да има конкурс и банката, която предложи най-добри условия... и може би заради опасенията, които и вие казахте преди малко, може би трябва и регулация, да не бъде само една банката. Но трябва и да се обмисли, така че в момента аз изказвам по-общи съображения. Мен не ме притеснява и тази наредба. Но да видим как работи. Ако покаже дефекти, ще видим тези дефекти и ще ги отстраним", допълни той.

За смекчаване на забрана за пушене

Орешарски отново подкрепи предложението на БСП и "Атака" за премахване на тоталната забрана за пушене на закрито на обществени места, като обясни, че не бил привърженик на крайностите.

"Обикновено крайностите не са добри решения и в икономиката, и в обществото, и в нашия ежедневен живот. Струва ми се, че тоталната забрана, на която сме свидетели днес, е крайност, която вече почти не може да видите в Европа... като цяло твърда забрана за пушене на обществени места, но са отделени места за пушене. Това е и в Германия, това е и в Англия, това е и във Франция. За пример ще дам, че нашето летище "София" е единственото в Европа, на което няма нито едно място, на което може да се пуши", заключи по темата премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?