Временни комисии за "Росенец", за подслушването и за ревизия на Борисов. И без лятна ваканция

Временни комисии за "Росенец", за подслушването и за ревизия на Борисов. И без лятна ваканция

Депутатите да нямат лятна ваканция, предлага новоизбраният председател на парламента Ива Митева ("Има такъв народ"). Въпросът е бил поставен на обсъждане в сряда на първия председателски съвет, редом с останалите задачи, с които първо да се заемат народните представители в 46-тото Народно събрание.

На дневен ред са няколко временни комисии, които да проверят т. нар. Сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец", за насилието по време на миналогодишните протести, за подслушването на политиците, както и да продължи започналата от предишния кратковременен парламент ревизия на управлението на ГЕРБ.

След края на първото си заседание парламентарните партии се събраха да обсъдят програмата си до края на седмицата. Първата задача е да се формира временна комисия, която ще приеме правилник на новия парламент.

Освен това в пленарната зала ще влезе предложението на "Демократична България" за комисия "Росенец", която така и не бе създадена в предишния парламент. Нейната цел е да изясни всички факти и обстоятелства "относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентни органи на територията на лесопарк "Росенец".

"Утре ще се гледа нашето предложение за комисия "Росенец". Има национални приоритети, по които трябва да се работи и да се търси решение, което да съответства на нашите ангажименти пред избирателите", каза съпредседателят на дясното обединение Христо Иванов пред журналисти след председателския съвет.

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме"(ИБГНИ) настоява отново да бъде създадена временна комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов. Очаквано ГЕРБ възразиха.

"Не знам защо се налага тази комисия за ревизия, след като разчитаха уж на служебното правителство да свърши всички ревизии по бившото управление. Така или иначе ще видим пленарната зала какво решение ще вземе", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

От ИБГНИ искат и още една временна комисия, която разследва полицейското насилие по време на летните протести на 2020 г., както и подслушването на политици, за които потвърди преди време служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Очаква се депутатите да нямат и лятна ваканция, каквато е предвидена по правилник за месец август. Още преди съвета Ива Митева обяви, че ще постави въпроса за отмяната ѝ.

"След като толкова дълго време нямаше парламент, не е редно народните представители да си гласуват почивка", каза тя пред журналисти.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че на днешния председателски съвет не е обсъждана формула за съставяне на правителство, защото това не е форматът за обсъждане на този въпрос.

"На ход са "Има такъв народ". Очакваме, както те публично обявиха, че ще има консултации с предложения за персонален състав, структура и приоритети", коментира на излизане от заседанието Мая Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?