Временният градски прокурор на София е предложен за шеф на следствието

Евгени Диков. Сн. БГНЕС

Изпълняващият длъжността ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) Евгени Диков бе предложен в четвъртък за директор на Националната следствена служба (НСлС).

Кандидатурата му е издигната от главния прокурор Сотир Цацаров и членовете на ВСС Румен Боев, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и представителя на следователите във ВСС Румен Георгиев.

Евгени Диков се ползва с добра репутация в прокуратурата. Той работи по едни от най-тежките дела на държавното обвинение, образувани по времето на Борис Велчев. След скандала ”Банкя” и оставката на Николай Кокинов, Диков бе назначен за временен градски прокурор.

Сега издигането в йерархията се предлага, защото шефът на следствието Бойко Найденов подаде оставка по ”лични причини”. Неофициално се говори, че Найденов напуска заради неразбирателство с новото ръководство на прокуратурата.

Според процедурните правила предложения за директор на НСлС се правят в две поредни заседания след откриване на процедурата.

Евгени Диков веднъж вече се е кандидатирал за директор на следствието. Това се случи преди година, но тогава ВСС предпочете Бойко Найденов.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил "цялостна ревизия на Националната следствена служба за дейността ѝ за периода от 28.01.2011 до 31.10.2013 г.". Това става ясно от заповед на Цацаров от 12 ноември, цитирана от "Дневник".

Ревизията започва следващия понеделник и ще продължи до шести декември. Ръководител на екипа, в който влизат 12 прокурори от цялата страна, е Атанас Гебрев, а контролът по изпълнението на заповедта е възложено на зам.-главните прокурори Борислав Сарафов и Пенка Богданова.

В заповедта на Цацаров е записано, че проверката е заложена в Плана за действие на Прокуратурата на Република България, който е приет от Висшия съдебен съвет (ВСС) през юли.

Неофициално се твърди, че възлагането на проверката е допринесло за решението на Бойко Найденов да подаде оставка, разбирайки, че не се ползва с доверието на ръководството на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България