Временният кмет на софийския "Младост” подава оставка

Клисуров не искал да си цапа ръцете с разрешаването на строежи в района

Владимир Клисуров, сн. БГНЕС

Изпълняващият временно длъжността кмет на софийския район "Младост" Владимир Клисуров обяви в пространен пост във "Фейсбук"https://www.facebook.com/ado.adov , че ще подаде оставка. Това става дни, след като той бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет на мястото на арестуваната по подозрения за изнудване Десислава Иванчева.

Още преди избора си Клисуров обяви, че не иска да ръководи района, защото не се чувства компетентен. Все пак прие с нежелание решението на съвета. То пък беше мотивирано с това, че така се спазва волята на Иванчева, която заяви, че иска Клисуров да управлява района, докато тя е в отпуск заради ареста си.

Във вторник временният районен кмет обяви, че се оттегля, тъй като не иска да се подписва под документи, които разрешават нови строежи в "Младост". Посочи, че е част от инициативния комитет "Зелен Младост" и не иска да си "цапа ръцете".

Самият Клисуров обаче казва,че не е ясно кога реално оставката му може да е факт, тъй като тя трябва да бъде приета от Иванчева. А за целта преди това тя трябва да се върне от отпуск. Иванчева беше оставена за постоянно в ареста от съда.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обяви решението на Клисуров за "бягство от отговорност".

Втори опит

Това е вторият опит на Клисуров да се откаже от управлението на "Младост". Ден преди да бъде избран за временен кмет, той обяви, че си прави самоотвод в полза ва другия зам.-кмет арх. Румен Русев.

Русев беше обвинен от Десислава Иванчева, че е свързан с ареста ѝ. След избора на Клисуров двамата заявиха, че ще работят в екип, а Русев заяви, че се заемат със забавените от Иванчева 200 – 300 преписки.

В днешната си позиция Клисуров отново се обявява в полза на Русев.

"Накратко, аз съм член на инициативата "Зелен Младост" и отказвам да си "цапам" ръцете с унищожаването на зелените площи на "Младост". Столичен общински съвет не се съобрази с основно мое право – да откажа определен пост или длъжност, което направих с декларирания ми самоотвод.

Още повече, че с колегата арх. Румен Русев отправихме консенсусно предложение той да поеме кормилото на районната администрация. Мнението ни не бе зачетено. Всъщност нещо нормално за тази "правова" държава. Но в тази политическа игра аз не желая да съм пионката. Пионката, която като член на "Зелен Младост", да пусне строежите, които г-жа Иванчева успя да стопира. И заради които видяхте какво ѝ се случи, по сценарий, за чието авторство всички дълбоко в себе си се досещате. Не искам да преча и на разследването и в един момент да бъда обвинен, че съм останал, за да замитам следи", пише Клисуров.

"Както вече заявих, вярвам на колегата арх. Румен Русев, който според мен трябва да остане като кмет на район "Младост", пише в позицията. Клисуров отново определя Русев като "специалист с огромен стаж, при това и отличен администратор". "Очаквам той и екипът да разглеждат строителните книжа под лупа и да използват всички законови възможности, за да спасят зелените площи и без това недостатъчните паркинги в "Младост", заяви Клисуров.

Временно решение

Временният кмет на "Младост" обяснява още, че приел решението на общинския съвет да управлява района, тъй като "в създалия се административен вакуум няма кой да разпореди плащанията към детските градини и училищата". "Отговорност към тези институции и работещите в тях мога да поема. Отговорност за пускане на строежите – не! Макар да се съмнявам, надявам се хората от "Зелен Младост" един ден да разберат моето решение. За момента категорично отказват да го сторят", се казва в поста във "Фейсбук".

В него е посочено още, че преди да се оттегли от управлението на района Клисуров ще внесе отново в общинския съвет предложение за референдум за спиране на строителството в "Младост". Той вече веднъж беше отхвърлен от съветниците. Въпросите в него са два – дали гражданите подкрепят до две години да се направят промени в подробните устройствени планове на района, за да не се позволява застрояване на зелени площи и дали подкрепят в този срок да не се издават строителни разрешителни.

Бягство от отговорност

Оставката на Клисуров е бягство от отговорност за обещанията, "които дадоха на хората, и от последиците от управлението им на район "Младост", обяви в позиция председателят на общинския съвет Елен Герджиков. В нея се казва още, че обясненията, че Клисуров сега осъзнава своята некомпетентност, няма как да бъдат приети, тъй като той е част от екипа на Иванчева, който управлява общината от почти 2 години.

"Надявам се това, което причиняват на жителите на "Младост" с това прехвърляне на отговорност, да не е умишлено и да не цели още по-голям хаос в района", казва Герджиков.

Ситуацията ще бъде обсъдена от Председателския съвет на общинския съвет и ще се търси начин за излизане от ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България