Временният шеф на “Топлофикация-София” става титуляр

Столичният общински съвет (СОС) най-вероятно ще се откаже от идеята да назначи нов изпълнителен директор в “Топлофикация - София”, научи Mediapool в петък от източници в градския парламент. Очаква се временният шеф Петко Милевски, който зае поста на уволнения Наско Михов, да стане титуляр. Милевски влезе в борда на директорите с подкрепата на БСП, а зад шефското му назначение застанаха кметът Бойко Борисов и председателят на СОС Владимир Кисьов.

В четвъртък комисията за избор на нов изпълнителен директор на затъналото в дългове дружество е обсъдила възможността Милевски да остане за постоянно шеф на столичното парно. Повечето от политическите групи в СОС са подкрепили това предложение. Очаква се това да бъде официално решено в понеделник.

Идеята е да се избегне постоянната смяна на изпълнителни директори. Последен, заради слаби резултати, бе махнат Михов. Той поработи в дружеството само два месеца. Преди него бе Георги Рогачев, който ръководи фирмата около половин година. Арестът му се състоя през декември миналата година. Неговият предшественик Валентин Димитров пък бе прибран в следствието през юни.

“Опитваме се да не повтаряме случая “Наско Михов. Смяната на хора през два месеца няма да донесе нищо добро за дружество”, коментира пред Mediapool общинският съветник и член на комисията за издигане на нов шеф в столичното парно Иван Николов.

Поради тази причина общинарите ще излъчат още един член на Съвета на директорите, но той няма автоматично да бъде издигнат за шефското място. “На новия човек ще му бъде даден срок от няколко месеца да докаже възможностите си и едва тогава ще бъде поставен въпроса дали да замени Милевски”, добави Николов.

Това на практика означава, че Столичният общински съвет в настоящата си политическа конфигурация няма да издига повече шефове в тотално компрометирано дружество. Освен всичко стана ясно, че изборът на новият човек в столичното парно ще закъснее поне с един месец. В събота изтича крайният срок за това, но общинарите са си дали време до юли. 

Споделяне

Още от България