Временно спират съкращенията в завода на Манджуков

Работниците от Завода за металорежещи машини - ЗММ, София се отказаха от протестното си шествие пред президентството в сряда, след като ръководството на фирмата подписа споразумение за временно спиране на планираните съкращения. Собственик на завода е бизнесменът Петър Манджуков.

Вместо предвидените съкращения на 300 работници, ще бъдат уволнени около 59 човека. За тях обаче ще се преговаря отделно, като до края на август всякакви съкращения временно се замразяват, съобщи Недко Недев, председател на федерацията на машиностроителите и металоработниците към "Подкрепа". Той допълни, че в списъка на предвидените за уволнение има 29 пенсионери и хора на срочни договори. За крайното уточняване на хората, които ще бъдат съкратени, се изчаква завръщането в България на собственика на ЗММ Манджуков.

В споразумението ръководството на завода се задължава още до 30 септември т.г. да изплати всички дължими на работниците заплати и осигуровки за последните пет месеца. По думите на Недев, забавените плащания са в размер на 1.3 млн.лева.

Хората, които досега протестираха пред сградата на завода, да не бъдат наказвани дисциплинарно, е записано още в споразумението. В преговорите постигнахме съгласие, че четирите дни на протест ще се оформят по желание на протестиращите - като платен или неплатен годишен отпуск, обясни Недев.

След завръщането на Манджуков на 2 август, преговорите ще бъдат подновени и тогава ще се обсъжда запазване на целостта на завода и продукцията му, запазване на всички работни места и план за бъдещото развитие на завода.

Споделяне

Още от Бизнес