Над 900 арестувани по време на 90 демонстрации в южната ни съседка

Временно спокойствие по турските улици в неделя след след два дни протести

Премиерът Ердоган обвини опозицията, че сее хаос

Сблъсъци в Истанбул в събота

Дребни търговци и общински работници започнаха да разчистват улиците на Истанбул и Анкара след най-ожесточените от години демонстрации срещу правителството, съобщава агенция Ройтерс в неделя.

Групички от упорити демонстранти запалиха огньове на открито и продължиха сблъсъците с полицията през нощта, но улиците са вече много по-спокойни след двудневните стълкновения, при които близо 1000 души бяха арестувани, а стотици ранени.

В центъра на Анкара антиправителствените протести продължиха и през нощта срещу неделя, а участниците в тях периодично влизаха в сблъсъци с органите на реда.

Няколко хиляди демонстранти организираха шествие към офиса на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, скандирайки лозунги срещу него, съобщи Анадолската агенция. За да ги спре, полицията беше принудена да използва сълзотворен газ и водни оръдия.

Протестиращите замеряха полицията с павета и трошиха билбордове и витрини. Опожарени бяха два автомобила и будка за вестници. Ранени бяха 56 полицаи.

На практика целият град бе обхванат от нестабилност. По улиците шофьори надуваха клаксоните на колите си, призовавайки хората да се включат в протестите. Някои улици бяха преградени с барикади.

Сблъсъци имаше и в Истанбул около офиса на Ердоган в района Бешикташ. По улиците бяха издигнати барикади. Полициятаразпръсна протестиращите със сълзотворен газ и сутринта напрежението намаля, посочва АФП.

През цялата нощ стотици демонстранти останаха на площад Таксим и в парка Гези. Сутринта по улиците към площада все още имаше барикади, добавя АФП.

В Анталия протестиращи хвърляха камъни по полицията и повредиха няколко градски автобуса.

В Измир с камъни беше замеряно представителство на управляващата партия.

Вълненията бяха предизвикани от протести срещу плановете на правителството да построи копие на военни казарми от Османската епоха, с магазини или апартаменти, на централния площад в Истанбул - Таксим, който отдавна се е наложил като място за политически демонстрации.

Протестите се разраснаха в по-широк израз на несъгласие с политиката на премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Днес дъждът изглежда задържа тълпите далеч от Таксим, откъдето тръгнаха протестите, но не намали ентусиазма на малка група протестиращи, които останаха струпани около уличен огън.

Отломки са пръснати по площада след дните на противопоставяне между протестиращите и силите за борба с безредиците, които стреляха със сълзотворен газ и водни струи и преследваха демонстрантите по малките улички.

Дребни търговци търкат антиправителствените графити от стените. Лозунги са изписани със спрейове по изгорени автомобили, включително полицейска кола и автобус.

В социалните мрежи има призиви за нови протести както в Истанбул, така и в Анкара, но остава неясно колко хора ще се отзоват.

"Ще останем докрай", казва пред Ройтерс Акин, който е прекарал последните няколко дни на Таксим. "Няма да си тръгнем. Единственият отговор сега е това правителство да падне. Уморени сме от това потискащо правителство, което оказва постоянен натиск върху нас. Вече не става дума за тези дървета", каза той по повод парка Гези на площад Таксим, откъдето пламна искрата на протестите.

В петък и в събота в цялата страна имаше над 90 отделни демонстрации, съобщиха официални служители. Над 1000 души са били ранени в Истанбул и още неколкостотин в Анкара, според турските медии.

Суровият отговор на полицията шокира турците, както и туристите, които се озоваха насред граждански вълнения в една от най-посещаваните в света дестинации. Действията на полицията бяха критикувани от САЩ, ЕС и международни правозащитни групи.

Премиерът обвини опозицията, че сее хаос

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че протестите срещу изсичането на дървета в истанбулския парк Гези имат не природозащитен, а идеологически характер.

"В период, когато Турция постига успехи във всички области, ние сме свидетели на съвършено нежелателни провокации. Виждаме как се опитват да посеят в страната хаос, който в миналото се използваше за сваляне на правителството. Виждаме, че опозицията и други сили прибягват до тези провокации от безизходица, защото знаят, че ще загубят на избори", каза Ердоган.

Турската общественост се възмущава не само срещу плановете за изсичане на дървета в парка, но и от перспективата на тяхно място да бъде построен търговски център. По този повод премиерът заяви, че властите планират да построят на мястото на парка Гези "съответстващи на историческите реалии казарми, като запазят зелените насаждения".

"Окончателно решение за строителството на търговски център няма", каза Ердоган.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?