"Времето изтече": Жени от Холивуд започнаха кампания срещу секс насилието

"Времето изтече": Жени от Холивуд започнаха кампания срещу секс насилието

Над 300 влиятелни жени от филмовата, театралната и телевизионната индустрия - актриси, писателки и режисьорки, обявиха в първия ден на 2018 година старта на проект за борба със сексуалното насилие не само в киното, а и на останалите работни места, предадоха световните агенции.

Инициативата, наречена "Таймс ъп" (Time's Up - Времето изтече), бе обявена чрез реклама на цяла страница във вестник "Ню Йорк Таймс" и идва след серия обвинения в секс насилие срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн, които след това се разпростряха и срещу други известни мъже в кино индустрията като актьорите Кевин Спейси, Дъстин Хофман и др.

Проектът е описан като призив за промяна от жените в развлекателната индустрия за жените навсякъде.

"Таймс ъп" също така призовава участничките в церемонията по връчването на наградите "Златен Глобус" да се облекат в черно в знак на солидарност с с жертвите на сексуално насилие от страна на влиятелни фигури от Холивуд.

Кампанията е подкрепена от стотици актриси като Натали Портман, Рийз Уидърспуун, Кейт Бланшет, Ева Лонгория, Ема Стоун, Ашли Джъд, Америка Ферера и др,, от продуцентката на хитовия сериал "Анатомията на Грей" Шонда Раймс, както и от председателката на "Юнивърсъл Пикчърс" Дона Лангли и редица популярни адвокатки. До момента тя е набрала над 13 млн. долара при цел от 15 млн. долара, които ще са предназначени за правна подкрепа на жертви на сексуално насилие от женски и мъжки пол.

Средствата ще отиват за покриване на разходите за защита на пострадали от секс насилие хора с не престижни професии като работници във фабрики или в земеделието, домашни помощници или сервитьорки, които не могат финансово да си позволят воденето на дела срещу нападателите си.

В писмо на солидарност, публикувано на сайта на инициативата и адресирано до "всяка жена, която е трябвало да се защитава от сексуална атака", се посочва, че често сексуалното насилие продължава, защото извършителите не носят никакви последствия за действията си.

Участниците в "Таймс ъп" искат да бъдат приети и по-строги закони. По конкретно става въпрос за въвеждането на практиката фирми, в които има случаи на сексуален тормоз, да бъдат глобявани.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?