Времето остава много студено и снежно

Корабоплаването по Дунав затруднено, много пътища са заледени

Времето остава много студено и снежно

Времето остава много студено и в четвъртък, макар и с известно повишение на температурите. Сняг вали с различна сила в областите Монтана, Пазарджик, Добрич, Хасково, София, Пловдив, Благоевград, Бургас, Кърджали, Смолян, Враца, Стара Загора, Велико Търново и на проходите ”Петрохан”, ”Шипка”, ”Република”. Продължават да растат затворените заради лошите метеорологични и пътни условия и грипа учебни заведения в страната и те вече са 1071 и броят им се очаква да се увеличава.

 

Прекъсвания на електрозахранването няма, а страната за пореден ден постига рекорд в потреблението на ток. За 1 февруари е отчетена консумация от 155.5 млн. киловатчаса електроенергия, очакванията са за четвъртък да се достигнат 156 млн. киловатчаса. С 12.4% повече електроенергия е потребена на 31 януари спрямо 26 януари, когато температурите са били обичайни за месеца, отчита Централното диспечерско управление на "Електроенергийния системен оператор".  

Затворени за движение са проходите ”Златишки”, ”Твърдишки”, ”Върбишки”, ”Троянски”. Частични навявания и заледявания има по пътищата в Силистренска област. Очаква се усилване на вятъра, което създава опасност от образуване на нови преспи.


Десет отрицателни температурни рекорда са измерени в синоптичните станции на НИМХ в четвъртък сутринта. Най-студено, но без рекорд отново е било в Кнежа - минус 22.8 градуса. Предходните дни живакът там падна до минус 29 под нулата.

Рекордни отрицателни температури обаче са измерени във Видин - минус 21,2 градуса, Чирпан - минус 20,8 градуса, Ловеч - минус 18.7 градуса, Разград - минус 18 градуса, Враца - минус 17.8 градуса, Монтана - минус 17 градуса, Свищов - минус 17 градуса, Лом - минус 16 градуса, Оряхово - минус 15.4 градуса и Кърджали - минус 12.7 градуса. За София най-ниската температура тази сутрин е била минус 12.2 градуса.

Летище София работи при зимни условия; на всеки 30 минути полосата се почиства. Полетите се извършват по график, закъснения е имало само при излитащите самолети за Мадрид, Рим, Амстердам и Берлин на "България Ер" заради процедурите срещу обледяване на машините. Автомобилният трафик в столицата е тежък, въпреки работата на почистващите машини, множество светофари не работят заради студа.

До 50 процента достига ледоходът по река Дунав, това затруднява корабоплаването и започва прибирането на плавателните съдове в зимовника, съобщи директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" Павлин Цонев. Край Силистра замръзването на водата на реката е 50 процента, а при Русе - 30 процента.

Започва обаче период на динамично време, който ще продължи през следващите 7 дни. Под влияние на серия от средиземноморски циклони времето ще бъде предимно облачно, ще превалява сняг, в събота и неделя дъжд и сняг. През почивните дни дневните температури ще са положителни, с изключение на крайните северозападни райони.

В началото на следващата седмица нов циклон ще окаже влияние на времето у нас. Във вторник и особено в сряда ще вали предимно сняг. След това с нахлуването на студен въздух от север-североизток температурите отново ще се понижат и сутрешните ще бъдат между минус 10 и минус 15 градуса, а дневните ще бъдат под нулата.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?