Времето поомекна, но проблемите продължават заради завалелия сняг

Снимка: БГНЕС

Макар и температурите да се покачиха до минус 12 – минус 1-2 и дори на места да бяха около нулата, времето продължава да създава проблеми на много места в страната. След като студът омекна, в редица региони заваля сняг и продължава да има затворени пътища в страната, но броят им намалява.

В 11 области в страната - Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, София област, София град и Перник обилният снеговалеж и поледицата наложиха обявяването на жълт код за потенциална опасност.

И в петък нараства броят на затворените училища и той вече е 1037, според данни на просветното министерство. Поради влошена пътна и метеорологична обстановка няма учебни занятия в 526 училища, а поради висок процент на заболеваемост от грип - в 504 училища. Непредвиден ремонт на отоплителната инсталация и липса на гориво станаха причина за затваряне на 7 училища.

Пътните настилки са мокри, заснежени, а по високите и усойни места и заледени, казаха от пресцентъра на Съюза на българските автомобилисти. Възстановено е движението и в двете посоки на граничните пунктове “Лесово” и “Дунав мост”.

Пътната настилка по магистралите "Люлин", "Тракия", "Хемус" и "Марица" е мокра. Затворени за тежкотоварни камиони са проходите Златишки, Твърдишки, Троянски, Дюлински, Айтоски.

Поради лошите атмосферни условия и снегонавяване, образувало на места преспи до 70-80 см, бе спряно движението на всички влакове по жп линията Кюстендил-Гюешево.

По данни на Агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" край Русе и Силистра ледоходът по реката е 60 процента, при Тутракан е 50 процента, а при Свищов - 10. Заради замръзването е възможно да се поиска съдействие от румънска страна за изпращане на ледоразбивач и осигуряването на стоянки за корабите.

В Националната система "112" са били подадени 159 сигнала за бездомни, бедстващи и измръзнали хора от 30 януари до 3 февруари, съобщиха от пресцентъра на МВР. Регистрирани са и два сигнала за открити починали от измръзване в село Голище, област Смолян, и в село Мечковица, област Габрово.

Общо 93 души са настанени в центровете за бездомници само през последната нощ в София, съобщиха от Столичната община. Кметството продължи да раздава и в петък топъл чай на определени места в столицата.

Големият студ в последните дни застрашава есенниците от измръзване, като най-уязвими са посевите, засети по-късно от нормалното, съобщиха от земеделското министерство. Образувалата се в края на януари дебела снежна покривка в много райони на страната, обаче до голяма степен ще предпази есенниците от вредното въздействие на отрицателните температури.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?