Времето през януари – от минус 15 до плюс 15 градуса

Времето през януари – от минус 15 до плюс 15 градуса

От минус 15 до плюс 15 градуса – в този температурен интервал ще се движи времето през януари. Такава е прогнозата на НИМХ-БАН.

Очакванията на синоптиците са средната месечна температура през януари да бъде около нормата. За Северна България и високите полета тя е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на рекаСтрума - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 л/кв. м, в планините и най-южните райони - между 60 и 110 л/кв.м

През януари динамиката на атмосферните процеси на Балканския полуостров ще бъде повишена и времето в нашата страна ще бъде много динамично.

В началото на януари валежи не се очакват и температурите слабо ще се повишат.  Към 3 януари ще настъпи промяна. Облачността бързо ще се увеличи и в периода 4 - 6 януари ще вали предимно сняг.Температурите ще се понижат и ще се установи време с температури, близки до нормалните за януари.В края на десетдневието валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.

През повечето дни от второто десетдневие отново ще се създадат условия за превалявания, предимно от сняг.След слабо повишение на температурите в началото на второто десетдневие, впоследствие те отново ще се понижат и през периода 16 - 20 януари времето ще бъде студено.

В началото на третото десетдневие температурите ще се повишат. След временно спиране на валежите отново ще завали, предимно сняг.

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. През първия месец на годината  са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната - абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г.В същото време през януари е ималои интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Споделяне

Още от България