Вретенаров доброволно предаде банкови сметки с 3700 лева

Вретенаров доброволно предаде банкови сметки с 3700 лева

Шефът на затъналото в скандали общинското дружество "Трамкар" Христоско Вретенаров извърши поредния доброволен акт към разследващите го органи като представи в петък пред полицията извлечения от своите и на семейството си банкови сметки. Пред журналисти той заяви, че предава документация за спестените пари, които съхранявал в “над десет банки”.

Общият брой на сметките е 14, а в тях е имало 1000 лева, спестени от Вретенаров и 2000 долара (б.ред. около 2700 лева), собственост на сина му. Преди два дни шефът на “Трамкар” заяви в съдебна зала, че месечният му доход е “около 2000 лева”.

При тези стечения на обстоятелствата остава неясно как той ще успее да плати 5000-те хиляди лева за мярката си за неотклонение “парична гаранция” и допълнително за адвоката си Димитър Вълчев.

Досега в последния скандал около фирмите на Столичната община са образувани две досъдебни производства за длъжностно присвояване в особено големи размери. Едното е срещу самия Христоско Вретенаров за източване на 670 000 лева от “Трамкар”. Другото е срещу шефа на “Столичния електротранспорт” Йордан Василев, който призна публично, че е дал 10 000 лева от касата на дружеството за лични нужди на Вретенаров. За това обаче имало разписка, уточни по-късно той.

Малко преди това Вретенаров натопи Василев пред прокуратурата, че му е превеждал суми от касата на “Трамкар”, за да получава поръчки за ремонт на тролеи. В цялата история бе намесена и жената на Василев – Симона. Това стана във връзка с консултантската фирма “Виртуален офис” по сметките на която “Трамкар” е превел 13 500 лева. Шефът на тази фирма бил “патрон” на Симона Василева, когато тя е била стажант-адвокат.

В петък мнение по скандала не пропусна да даде и столичният кмет Бойко Борисов. Той обясни пред Нова телевизия, че аферата в “Трамкар” е елементарна за разкриване и лесна за разрешаване дори и от прокурорска гледна точка. Припомняйки, че той е разкрил аферата, Борисов заяви, че ще иска отстраняването на Йордан Василев от “Столичен електротранспорт”.

Кметът вметна полунашега, че се надява Румен Овчаров този път да не се намества в случая, за да не става като със столичната „Топлофикация”. 

По третата сюжетна линия – предстоящата приватизация на “Трамкар”, от Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) заявиха за Mediapool, че нито една от фирмите, участващи в търга, няма внесен депозит.

Както Mediapool вече съобщи, бизнесменът от бившия кръг на едрия капитал “Възраждане” Борислав Дионисиев участваше с две фирми в прекратения търг за закупуване на дружеството. Другата фирма бе “Енергоремонт - МК”. Необходимият депозит, който те трябваше да внесат, за да получат право да подадат оферти, бе 1.5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България