Все още има действащи жалби срещу "Трейс" за строежа на "Тракия"

Комисията за защита на конкуренцията все още не се е произнесла по същество по жалбите на австрийската компания "Щрабаг" и на гръцката "Терна" за избора на Обединение "Магистрала Трейс" да строи Лот 2 на магистрала "Тракия". Това каза в сряда регионалният министър Росен Плевнелиев.

Комисията е отхвърлила исканията на двете компании за временно блокиране на процедурата по възлагане на обществената поръчка, но в момента тече законов двумесечен срок за разследване на твърденията в жалбите на компаниите, уточниха по-късно от КЗК. Всяко решение на КЗК пък може да се протестира от жалбоподателите пред Върховния административен съд (ВАС). Това отлага сключването на договора за строителство на Лот 2 за неопределено време.

Обединение "Магистрала Трейс" спечели търга за отсечката Стара Загора – Нова Загора с цена от 137.868 млн. лева.

Според сега действащия Закон за обществените поръчки, възложителят Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) има право да сключи договор с избрания изпълнител, въпреки жалбата. Ведомството обаче едва ли ще се възползва от тази възможност.

От КЗК съобщиха, че дружеството "Осиек-Котекс" обжалва решението на пътната агенция за откриването на процедура по избора на строител на Лот 3 на "Тракия". КЗК е отхвърлила искането за временно спиране на процедурата и ще се произнесе по твърденията в жалбата в установения двумесечен срок.

Споделяне

Още от Бизнес