Все още има излишък от началници в армията

В Българската армия все още има приблизително толкова началници, колкото и подчинени. Такива са данните от анализ, изготвен през август м.г. Вместо заложеното в План 2004 съотношение 40 към 60 на старши спрямо младши офицери, сега то е 47 към 53. Трябва да се намери начин да за постигане на заложеното съотношение, заяви в парламента министърът на отбраната Николай Свинаров. За необходимостта от обръщане на пирамидата в съотношението старши -младши офицери се изказа и германският депутат Маркус Мекел, който участва в делегацията на страната си в преговорите с новопоканените страни в НАТО.

Между 2500 и 3000 офицери и сержанти не отговарят на новата таблица за длъжностите в армията - т.е. званието им не отговаря на заеманата длъжност, което ги застрашава с уволнение. Това заяви днес по време на парламентарния контрол БСП - депутатът Ангел Найденов. От отговора на Свинаров пък стана ясно, че са напълно вероятни промени в таблицата.

"Новите щатове ще влязат в сила от 1 юни. Ситуацията продължава да се анализира, ще има достатъчно време за коригиране при необходимост на някои от длъжностите и щатовете", заяви той и добави, че се надявал това да даде възможност за навременни и обосновани промени във взетите решения. В същото време той припомни, че заложената във военната доктрина и План 2004 численост няма как да бъде достигната без съкращения. "Това се отнася до всички категории военнослужещи", посочи военният министър и добави: "Българската армия няма да е над 45 000 души, но няма да бъде и под тази цифра".

Преди две седмици обаче зам.-министърът на отбраната Иво Иванов намекна, че е възможно да се стигне до съкращения и под заложените в доктрината 45 000 военни, ако препоръчаният от натовски консултанти Стратегическият преглед покаже, че това трябва да се направи.

Министърът обясни, че през 2001 и 2002 са били разформировани или реорганизирани голяма част от поделенията, ползващи основно младши офицери. За същите две години обаче военните училища са завършили над 1000 младши офицери, като за голяма част от тях е нямало възможност да бъдат назначени на длъжности, отговарящи за званието им. "През последните 2 години тези офицери са изучавали основните документи на НАТО и са преминали курс по английски. МО и ГЩ избраха да съхранят потенциала им и в момент на разпореждане на министъра на отбраната са над 600 лейтенанти, които не са назначени на щатни длъжности", обясни Свинаров.

За да се реализират те, били отделени значително по-малко длъжности за старши офицери в структурата на армията.

Отбранителният министър ще подпише във вторник наредбата за атестиране на кадрови военнослужещи. Това съобщи самият той в парламента. Според източници от МО обаче в момента вече текат някои процедури по атестиране на офицери. Свинаров потвърди това и обясни противоречието с първоначалното си изявление с довода, че тези проверки били експериментални.

Споделяне

Още от България