Все още не е сигурно участието на сирийската опозиция в мирната конференция

Все още има препятствия пред организирането на мирната конференция за Сирия, която трябва да се състои през ноември в Женева. Единадесет западни и арабски страни от "Групата на приятелите на Сирия” се срещнаха с представители на сирийската опозиция в Лондон, като след срещата британският външен министър Уилям Хейг обяви, че са стигнали до съгласие, че президентът Башар Асад не може да играе роля в бъдещо правителство.

Лидерите на Приятелите на Сирия проведоха среща с ръководители на бунтовниците, за да ги убедят да присъстват на голямата мирна конференция в Женева идния месец. Хейг заяви на пресконференция след срещата, че са се споразумели "за редица важни стъпки" и призова коалицията да се посвети на Женевската конференция.

"Първо, ние се споразумяхме, че ще поставим обединената ни и колективна тежест зад процеса Женева-2, ръководен от ООН, който трябва да доведе до създаването по взаимно съгласие на преходно правителство с изпълнителни правомощия", заяви Хейг.

"По дефиниция взаимното съгласие означава, че то може да бъде договорено със съгласието на Сирийската национална коалиция, така че Асад няма да играе роля в бъдещото правителство на Сирия", каза още Хейг.

Председателят на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия Ахмад Джарба заяви, че опозицията няма да участва в мирните преговори "Женева 2", ако не бъде обявено, че целта на преговорите е отстраняването от власт на сирийския президент Башар ал Асад.

На срещата на групата "Приятели на Сирия", която събра в Лондон представители на 11 западни и арабски страни, подкрепящи сирийската опозиция, Джарба предупреди, че сирийската опозиция рискува да изгуби доверие, ако отстъпи пред международния натиск и се включи в преговори, които нямат за цел отстраняването на Асад.

"Хората ще престанат да ни вярват и ще гледат на нас като на предатели на революцията и на кръвта на бунтовниците", посочи Джарба, цитиран от Ройтерс.

Националната опозиционна коалиция ще обсъди възможностите за участие в Женева-2 на генералното си събрание в Истанбул на 1 и 2 ноември, предаде ИТАР-ТАСС.

"На този етап организацията не е взела никакво предварително решение за участието си в женевската конференция", каза говорителката на коалицията Сара Харкур.

От изявлението ѝ става ясно, че организациите, членуващи в коалицията, не са на еднакви позиции. Преди седмица една от тях - Сирийският национален съвет - заяви, че няма да изпрати свои представители в Женева.

"Сирийският национален съвет заяви позицията си, но другите членове на коалицията ще се изкажат на общото събрание", заяви представителят на коалиц

Споделяне

Още по темата

Още от Свят