Все още не е установен контакт с отвлечения кораб "Панега"

Все още не е установен контакт със сомалийските пирати, отвлекли кораба "Панега" с 15 българи на борда. Не са установени и точните координати на местоположението на плавателния съд.

Говорителят на параходство "Български морски флот" Атанас Панайотов съобщи в четвъртък, че няма индикации, корабът да е акостирал. Преди ден от МВнР съобщиха, че корабът се движи в посока към т.нар. Рог на Африка със скорост около 10 морски възела.

"Панега" бе похитен в Аденския залив на 11 май.

В плен на сомалийски пирати са още два кораба с българи на борда. "Ейшън глори" бе отвлечен на 1 януари в Аденския залив на около 1100 километра от крайбрежието на Сомалия. Екипажът на кораба включва 8 българи, 10 украинци, двама румънци и петима индийци.

"Ейшън глори" с над 2000 автомобила на борда бе отвлечен в началото на януари в Индийския океан, на 600 мили от бреговете на Сомалия.

Преди това на 29 декември пиратите отвлякоха танкера "Сейнт Джеймс Парк", в чийто екипаж също има петима българи.

Четвърти кораб с българи на борда - "Маласпина касъл" бе отвлечен от пирати на 6 април миналата година в Индийския океан край бреговете на Сомалия и бе освободен на 9 май след платен откуп. На борда му имаше 16 български моряци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?