Все още не е заведено дело срещу мъчителите на осъдените в Либия

На този етап не е получена официална информация за заведено дело срещу либийските офицери, за които съществуват доказателства, че са снемали самопризнания от български граждани в Либия с насилие, съобщи в понеделник координаторът на защитата на шестимата подсъдими българи по делото за епидемията от СПИН в Бенгази Траян Марковски.

Адвокат Марковски уточни, че евентуалното решение за участието на екип от български защитници в дело срещу офицерите трябва да бъде взето от Междуведомствената комисия в София. Траян Марковски допълни, че подобно решение ще дойде след получаването на информация по официален канал от Либия за завеждане на такова дело.

Роднини на подсъдимите съобщиха, че миналата седмица сестрите са били посетени в затвора в Триполи от началника на местата за лишаване от свобода в Либия, който искал да се увери лично в условията, в които петте българки очакват решението на Върховния съд по обжалване на смъртните присъди.

В телефонен разговор със своите близки сестра Валентина Сиропуло е казала, че през последните дни задържаните са протестирали, за да бъдат пуснати на полагащата им се разходка на територията на затвора.

Петте сестри са подготвили писмо до фондация "Кадафи", в което настояват за облекчаване на затворническия режим.

Споделяне

Още от България