Все още няма контакт с отвлечения от сомалийски пирати кораб "Панега"

Изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" капитан Христо Донев съобщи, че все още няма информация за местоположението на българския танкер "Панега" с 15 български моряци на борда. За момента няма осъществен контакт с похитителите на "Панега” или с моряците.

По-рано ИТАР-ТАСС съобщи, позовавайки се на пресслужбата на командването на военноморските сили на Европейския съюз, че "Панега" и отвлеченият ден по-късно гръцки товарен кораб "Елени-П" са забелязани в района на сомалийския град Харакад.

Корабът "Панега" бе нападнат на 11 май вечерта на около 100 мили източно от йеменското пристанище Аден, докато плаваше към Пакистан, за да бъде нарязан за скрап. Корабът плавал под конвой от военни кораби на страни от Европейския съюз и САЩ, но това не попречило на пиратите да го пленят.

Капитанът на кораба съобщил, че "Панега" е атакуван от пирати и американски военен кораб се насочил към него, но разбойниците принудили капитана да предупреди военния кораб да стои далеч от танкера, припомня ИТАР-ТАСС.

В плен на пирати е още един кораб с българи на борда - "Ейшън глори". Екипажът на кораба включва 8 българи, 10 украинци, двама румънци и петима индийци.

До края на седмицата се очаква в България да се приберат петте български моряци от танкера "Сейнт Джеймс Парк”, които прекараха пет месеца в плен на сомалийски пирати.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?