Все още няма решение кой да оглави фонд "Земеделие"

Служебният министър на земеделието не е свързан с ДПС и не познава Кой, Той или някой друг

Все още няма решение кой да оглави фонд "Земеделие"

Все още няма решение кой ще бъде назначен за нов изпълнителен директор на фонд "Земеделие", съобщи служебният министър на земеделието Христо Бозуков пред бТВ.

Той уточни, че никое от спряганите в момента лица няма да се върне начело на фонда.

Преди два дни досегашният шеф на фонда Румен Порожанов подаде оставка незабавно, след като Бозуков му нареди да стори това в рамките на час.

"Причината е назряло обществено недоверие към фонд "Земеделие", съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство", мотивира искането си Бозуков в сряда, според съобщение на МЗХ.

Това даде повод да се смята, че той иска да върне на поста бившият шеф на структурата Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. Александрова потвърди пред Mediapool, че с тях са водени разговори и те са готови да изпълнят съдебното решение.

В петък обаче земеделският министър каза, че не е решено кой ще наследи Порожанов, а никое от спряганите имена не е обсъждано и те няма да са в ръководството на фонда.

Христо Бозуков коментира, че е поискал оставката на Порожанов в следствие на натрупаното обществено недоверие към прозрачността в работата във фонда и недоволството на земеделските производители към оперативните му действия, включително забавяне на разглежданията на възраженията, забавяне на регулярното плащане и пр.

"Не точно не се е справял, но мисля, че трябва да се отговори на обществените очаквания за нещо ново", каза Бозуков.

В четвъртък вечерта пред БНТ Румен Порожанов каза, че си обяснява освобождаването му от поста с недоволство заради подреждането на общински проекти за финансиране от Програмата за развитие на селските райони. Той подозира, че искането на оставката му е инспирирано и от медийни публикации, зад които стоят икономически интереси.

През октомври всичките 232  общини подадоха общо 925 проекта за ремонт и изграждане на ВиК, улици, площади, детски градини, училища и читалища за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на обща стойност над 2.1 млрд. лв., което е над три пъти повече от планирания бюджет по мярката възлизащ на 670 млн. лв.

Христо Бозуков заяви в петък, че в министерството няма реваншизъм, а той само изпълнява обещанието на премиера Огнян Герджиков, дадено на Бойко Борисов за анализ на управлението.

В момента тече ревизия на всички дейности във ведомството. Има хора, които работят качествено и такива, които изпълняват задълженията си по инерция. Ще бъде разглеждана работата на всеки. "Който не се е справил, ще му се иска оставката", каза Бозуков.

На обвиненията на Цецка Цачева, че БСП кадрува в земеделското министерство, Бозуков отговори, че гарантира, че помощниците му са назначени в изпълнение на разпорежданията на президента Радев за експертност и необвързаност.

По думите му той се е срещал само един път с лидера на левицата Корнелия Нинова и това е било в Народното събрание, но преди време. Министърът уточни, че е имал разговори с представители на няколко партии, но това не означавало, че някой му се меси в решенията.

Земеделският министър отрече да има връзки и с ДПС. "Не съм член на ДПС, не съм свързан с ДПС, не познавам Кой, Той или който и да е друг, не съм се срещал с тях", каза Бозуков.

Риск от спиране на евросредствата за страната ни винаги има, но ако излязат корупционни схеми, коментира Бозуков. Според него "за момента такъв риск няма".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес