Все още няма споразумение за европейски здравен сертификат

Все още няма споразумение за европейски здравен сертификат

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат окончателно споразумение по схема за европейски здравен сертификат, който според страните туристически дестинации е жизненоважен за предстоящия пиков туристически сезон, предаде ДПА.

Преговарящите от Европейския парламент, Европейската комисия и правителствата на страните членки ще възобновят дискусиите утре, четвъртък, съобщи португалското председателство.

Дигиталният сертификат би могъл да отвори повече европейски страни за пътувания в рамките на общността още в края на юни, въпреки че пандемията продължава, а притесненията от нови варианти на коронавируса остават силни.

Сертификатът би трябвало да сочи дали даден човек е с отрицателен тест, дали неотдавна се е възстановил от заболяването или е ваксиниран.

Това може да се окаже основа за отмяна на изискванията за карантина, които в момента са в сила за пътуванията между много страни в ЕС. Всяка от 27-те членки обаче трябва да реши какви преимущества ще носи сертификатът на нейна територия.

Европейската комисия представи предложението си за "дигитален зелен сертификат" през май, поставяйки началото на преговорите.

Гърция вече смекчи условията за влизане на чужденци, които са били ваксинирани, а Испания допуска туристи от ЕС с отрицателен тест.

Една шеста от пълнолетните жители на ЕС вече са напълно ваксинирани, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Целта на ЕК е до септември да бъдат ваксинирани 70 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?