Все още няма връзка с похитителите на кораба "Панега"

Все още няма връзка с похитителите на кораба "Панега"

Параходство "Български морски флот" заедно със застрахователната агенция е създал екип, който при първа възможност да започне преговори със сомалийските пирати за освобождаването на похитения вчера български танкер "Панега", съобщиха от БМФ в сряда. По думите на изпълнителния директор на дружеството кап, Христо Донев все още няма връзка с похитителите. На борда на "Панега" има 15 българи.

Няма причини да смятаме, че някой от екипажа на отвлечения в района на Аденския залив български танкер е пострадал. Това заяви шведският капитан Андерс Калин от военноморските сили на ЕС, патрулиращи край бреговете на Сомалия, цитиран от Си Ен Ен. "Докато пиратите са на борда на кораба, ние само наблюдаваме ситуацията", каза Калин.

Липсата на установен контакт с похитителите бе потвърдена и от външното министерство. Още във вторник вечер бе сформирана работна група между Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и Министерството на отбраната. С много голямо внимание следим събитията във връзка с отвлечения кораб, заяви министърът на транспорта Александър Цветков.

Връзката с танкера "Панега" е изгубена във вторник в 18.32 ч. местно време, а три минути по-късно капитанът Румян Попов е информирал намиращата се на 7 мили американска фрегата, че корабът е завладян от пирати. Въпреки че се е намирал в охранявана зона, плавателният съд е похитен за 12 минути от сомалийците, които били с моторна лодка.

Моряците на борда на "Панега" имат достатъчно провизии, увери кап. Донев и уточни, че до този момент никой от екипажа не се е свързал с близките си.

Донев разкри, че попадането в плен на сомалийци е прецедент в историята на БМФ. Той изрази учудване от хода на пиратите да посегнат на кораб без стойност като "Панега", който отивал за скрап, и няма товар на борда си. Изпълнителният директор на БМФ отбеляза още, че по време на нападението в близост до отвлечения "Панега" се е намирал още един български кораб собственост на БМФ - "Хемус".

Компанията собственик на отвлечения снощи български танкер "Панега" съобщи, че корабът е построен преди близо 40 години и е бил на път да бъде нарязан на скрап, предаде ИТАР-ТАСС, след което отбелязва: "Корабът не представлява никаква ценност и явно нападението срещу него е голяма грешка на пиратското разузнаване".

Българският танкер "Панега" с 15-членен български екипаж на борда беше отвлечен вчера от пирати в района на Аденския залив. Почти всички от екипажа са варненци, капитанът Румян Попов е от Балчик. "Панега" е плавал към Индия, където е трябвало да бъде нарязан за скрап. В момента на отвличането танкерът се намирал на 150 км от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби.

Според Иван Велков от Професионалния моряшки съюз международните сили за сигурност в района не са достатъчни. По експертни оценки има нужда от десетки пъти повече военни формирования и кораби, за да може да се опази Аденският залив. Сега само се намалява опасността, коментира Велков. По думите му има още един момент и той е интересът на застрахователите отвличанията в района да продължават. Всеки един кораб, който минава оттам трябва да плати екстра военен риск застраховка за товара и за себе си.

Други 13 български моряци продължават да са в плен на сомалийски пирати. Петима от 22- членния екипаж на танкера за течни химикали "Сейнт Джеймс парк" са българи. Плаващият под британски флаг танкер беше отвлечен на 28 декември миналата година. На борда на автовоза "Ейшън глори" пък има осем българи, в това число и капитанът. Корабът беше отвлечен на 2 януари тази година. Ирански медии твърдят, че той е превозвал военна техника за Саудитска Арабия. Няма скорошни данни за напредък в преговорите с похитителите. От Министерството на външните работи заявиха, че поддържат постоянен контакт с близките на отвлечените моряци.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?