Все още няма задържани за убийството на общинаря-хотелиер

Четири са основните версии за убийството на председателя на общинския съвет в Несебър Димитър Янков,  съобщи в деня на погребението му окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Водещата е свързана с икономически мотиви.

Все още няма арестувани за покушението, което е второ срещу представител на местната власт за тази година след това на елинпелинския кмет Янко Янков през януари.

Несебърският общинар, известен повече като туристически предприемач, бе застрелян в сряда вечерта. През изтеклото време са разпитани над 20  свидетели.   

В петък при засилени мерки за сигурност Янков, чийто земен път е изпълнен със съмнителни сделки и контакти, придружени с обвинения в поръчението на атентат срещу някогашния несебърски кмет Живко Георгиев, бе изпратен в последния си път. Никой от опечалените не поиска да говори с медиите, а автомобили със запомнящи се номера от цялата страна се забелязваха по паркингите в курортни град, където е обявен траур.    

Димитър Янков бе застрелян със седем куршума в центъра на Бургас, докато паркираше луксозния си джип Порше – “Кайен”. Очаквано е  започнала проверка на всички контакти на покойника, като предстоят обиски и изземвания от многобройните му фирми.

Името на Янков е замесено в много скандали, включително и с новоназначения консул на България в Одеса Николай Трифонов, който до скоро бе кмет на Несебър. Общински съветници негодуваха срещу Янков, а колегата им Веселин Ташев (също хотелиер) го обвини, че е поръчал на Димитър Желязков – Митьо Очите да набие сестра му.

Преди десет години загиналият при съмнителни обстоятелства Петко Крумов – Камбоджанеца твърди, че Янков му е поръчал да взриви тогавашния кмет  Живко Георгиев. Малко по-късно Камбоджанеца загива в затворническо бунгало, където е “пазен” като защитен свидетел.

Следствието за смъртта му е прекратено, тъй като експертизи доказали, че бунгалото е изгоряло при късо съединение. Дали непосредствено преди пожара 28-годишният мъж е бил жив, не е известно. Веднага след това се появяват твърдения, че зад смъртта му стои Димитър Янков. Срещу Янков обаче нищо не е доказано.  

През 1998 г. той е арестуван, тъй като полицията го заварва в ресторант на Елените, докато трябва да изтърпява домашен арест, по обвинения за съставяне на документ с невярно съдържание и финансово престъпление.

Килърът, който простреля фатално боса на бившата силова групировка ВИС-2 Георги Илиев в Слънчев бряг преди две години, е направил това от съседен хотел на общинския председател, който пък е бил в добри взаимоотношения с Илиев.

Янков бе забелязан и на погребението на международния аферист Иван Тодоров – Доктора, убит също в Порше – “Кайен”.

Запознати с намеренията на Янков твърдят, че той е възнамерявал да се кандидатира за кмет на Несебър на местните избори тази есен. Твърди, че  “приятелски съветвал” други мераклии за поста да не му се мешат в краката. За пропагандни цели Янков използвал телевизия “Скат”, но без да се идентифицира с “Атака”-та на Волан Сидеров.    

Търсят убиеца на камбоджански кораб

В петък Дарик радио съобщи, че Камбоджански кораб е бил арестуван на пристанището в Бургас, само няколко часа след екзекуцията на Янков. Официалното съобщение е, че плавателният съд се опитвал да избяга от граничните власти, но е бил задържан. Според информация на радиото обаче на борда на кораба полицаите са търсили убиеца на Янков.

Още по темата
Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?