Все още няма задържани за убийството на общинаря-хотелиер

Четири са основните версии за убийството на председателя на общинския съвет в Несебър Димитър Янков,  съобщи в деня на погребението му окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Водещата е свързана с икономически мотиви.

Все още няма арестувани за покушението, което е второ срещу представител на местната власт за тази година след това на елинпелинския кмет Янко Янков през януари.

Несебърският общинар, известен повече като туристически предприемач, бе застрелян в сряда вечерта. През изтеклото време са разпитани над 20  свидетели.   

В петък при засилени мерки за сигурност Янков, чийто земен път е изпълнен със съмнителни сделки и контакти, придружени с обвинения в поръчението на атентат срещу някогашния несебърски кмет Живко Георгиев, бе изпратен в последния си път. Никой от опечалените не поиска да говори с медиите, а автомобили със запомнящи се номера от цялата страна се забелязваха по паркингите в курортни град, където е обявен траур.    

Димитър Янков бе застрелян със седем куршума в центъра на Бургас, докато паркираше луксозния си джип Порше – “Кайен”. Очаквано е  започнала проверка на всички контакти на покойника, като предстоят обиски и изземвания от многобройните му фирми.

Името на Янков е замесено в много скандали, включително и с новоназначения консул на България в Одеса Николай Трифонов, който до скоро бе кмет на Несебър. Общински съветници негодуваха срещу Янков, а колегата им Веселин Ташев (също хотелиер) го обвини, че е поръчал на Димитър Желязков – Митьо Очите да набие сестра му.

Преди десет години загиналият при съмнителни обстоятелства Петко Крумов – Камбоджанеца твърди, че Янков му е поръчал да взриви тогавашния кмет  Живко Георгиев. Малко по-късно Камбоджанеца загива в затворническо бунгало, където е “пазен” като защитен свидетел.

Следствието за смъртта му е прекратено, тъй като експертизи доказали, че бунгалото е изгоряло при късо съединение. Дали непосредствено преди пожара 28-годишният мъж е бил жив, не е известно. Веднага след това се появяват твърдения, че зад смъртта му стои Димитър Янков. Срещу Янков обаче нищо не е доказано.  

През 1998 г. той е арестуван, тъй като полицията го заварва в ресторант на Елените, докато трябва да изтърпява домашен арест, по обвинения за съставяне на документ с невярно съдържание и финансово престъпление.

Килърът, който простреля фатално боса на бившата силова групировка ВИС-2 Георги Илиев в Слънчев бряг преди две години, е направил това от съседен хотел на общинския председател, който пък е бил в добри взаимоотношения с Илиев.

Янков бе забелязан и на погребението на международния аферист Иван Тодоров – Доктора, убит също в Порше – “Кайен”.

Запознати с намеренията на Янков твърдят, че той е възнамерявал да се кандидатира за кмет на Несебър на местните избори тази есен. Твърди, че  “приятелски съветвал” други мераклии за поста да не му се мешат в краката. За пропагандни цели Янков използвал телевизия “Скат”, но без да се идентифицира с “Атака”-та на Волан Сидеров.    

Търсят убиеца на камбоджански кораб

В петък Дарик радио съобщи, че Камбоджански кораб е бил арестуван на пристанището в Бургас, само няколко часа след екзекуцията на Янков. Официалното съобщение е, че плавателният съд се опитвал да избяга от граничните власти, но е бил задържан. Според информация на радиото обаче на борда на кораба полицаите са търсили убиеца на Янков.

Споделяне

Още по темата

Още от България