Все още се чакат правилата за отваряне на градините

Сн. БГНЕС

Липсата на написани правила за отварянето на детските градини и за приема на деца в тях предизвика разнопосочни изисквания от страна на директорите към родителите, които искат децата им отново да посещават забавачки от следващата седмица. Основният проблем е представянето на т.нар. контактна бележка, с която личният лекар трябва да удостовери, че детето не е било в контакт със заразно болен.

Такава бележка се изисква при по-дълго отсъствие според наредба на здравното министерство. Във вторник здравният министър Кирил Ананиев обяви, че при отварянето на градините от 22 май няма да е нужно представянето на този документ, както и на изследвания на детето. Целта е пред кабинетите на личните лекари и в лабораториите да не се струпват много хора точно в момента.

Засега обаче няма разписани писмено инструкции, които да включват и отпадането на разпоредбата за контактна бележка. В сряда родители сигнализираха, че от някои детски градини в столицата са им казали, че на този етап представянето на бележката е нужно, тъй като не може казаното пред медиите да отмени наредбата на здравното министерство.

До медиите, както и до министъра на здравеопазването, беше изпратено и писмо от медицинска сестра в ясла, в което се настоява изискването за контактна бележка да не се отменя, тъй като в противен случай преценката дали детето е здраво остава изцяло на сестрата в забавачката. Това пък създавало риск на едно място да се струпат много деца с неясен здравен статус.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че инструкциите за това как и с какви документи ще се приемат децата в забавачките, ще бъдат обявени съвсем скоро.

В масовия случай т. нар. контактна бележка се пише от личния лекар на базата на декларация от родителя, че детето му не е контактувало със заразно болен. Лекарят трудно би могъл да провери това, а и родителят не би могъл да е 100% сигурен в твърдението си, тъй като детето може да се е срещнало с болен човек, който обаче още не е развил симптоми. Снабдяването с тази бележка обаче води до струпване на хора пред лекарските кабинети особено в началото на учебната година и губи от времето, както на родителите, така и на медиците.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?