Все още се надяваме да си приберем 80 млн. евро от препродажбата на БТК

Министърът на финансите Симеон Дянков очаква скоро държавата да получи около 80 млн. евро от препродажбата на Българската телекомуникационна компания (БТК). По време на парламентарния контрол в петък Дянков съобщи, че Министерството на финансите е организирало обществена поръчка, за да наеме международна адвокатска фирма, която да представлява държавата при търсене на правата си в тази сделка.

След правен анализ на сделката адвокатското дружество вече е предприело стъпки за получаване на сумата, каза министърът, но не посочи коя е адвокатската компания.

Министърът обясни откъде е дългът към държавата от 80 млн. лв. на собствениците на БТК, която вече носи търговското наименование "Виваком".

На 20 февруари 2004 година Агенцията за приватизация продава 65 процента от капитала на БТК на "Вива Венчърс холдинг" за 230 млн. евро. На 11 юни 2004 година държавата сключва договор с "Адвент" - едноличен собственик на "Вива Венчърс", за допълнителни плащания при последваща продажба на акции на БТК. Според договора държавата трябва да получи при препродажбата на акциите през следващите шест години 10 процента от всяка сума над 300 млн. евро.

Три години след приватизацията на БТК инвестиционният фонд "Адвент" продава "Вива Венчърс", а чрез нея и 65% от БТК - на американския инвестиционен фонд "Глобал Инвестмънт Груп" за 1.08 млрд. евро. Разликата е близо 800 млн. евро между първоначалната цена и новата продажна - или дължимата сума за държавата е 80 млн. евро.

Досега нито "Вива Венчър", нито "Адвент" са платили сумата 80 млн. евро, каза министър Дянков.

Темата за дължимите пари се точи от миналата есен, малко след като правителството на Борисов пое властта. Тогава стана ясно, че държавата ще си търси правата чрез Международния арбитражен съд в Париж.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?