Все още слаб интерес към санирането на блоковете с евросредства

Изолацията на отделни апартаменти може да се забрани, но след...2020 г.

Лиляна Павлова, Йорданка Фандъкова. Сн. БГНЕС

До момента заявка за интерес към програмата за саниране на блоковете и жилищните кооперации са подали обитателите на 28 сгради в столицата, като повечето от тях са до 6 етажа и до 20 апартамента предимно в централната градска част. Това стана ясно в началото на информационната кампания за санирането с европари в София, чието начало бе дадено от регионалния министър Лиляна Павлова, столичния кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по строителството Ирина Савина и Цвета Наньова, изпълнителен директор на "Българо-австрийска консултантска компания" – проектен мениджър по програмата за град София.

Министър Павлова обяви, че се обмисля законова забрана за санирането на парче, за да се насърчи цялостното обновление на жилищните сгради. Иначе ще продължим "да живеем в кръпки", каза Павлова. Освен това изолацията на един апартамент в рамките на цял блок имала много ниска енергийна ефективност. Помолена за повече детайли по темата, министър Павлова каза, че забраната се обмисля с промяна в Закона за етажната собственост, която да влезе в сила след 2020 г. Това силно озадачи присъстващите, тъй като не стана ясно как мярка, предвидена за след 8 години, ще се отрази на сегашната ситуация.

По думите на Ирина Савина интересът към програмата за саниране с европари в София е недостатъчен и идва предимно от сгради в централната градска част – "Сердика", "Средец", "Изток" и др. Това е обяснимо с факта, че по-малък брой собственици се организират много по-лесно, решенията се взимат по-бързо и финансирането е по-достъпно.

Затова Столичната община предвижда няколко стимула за собствениците в жилищни блокове, които да увеличат интереса към програмата за подобряване на енергийната ефективност. Те ще се освобождават от такса за издаване на строително разрешително за ремонтните дейности, ще получат безплатен проект за облагородяване на междублоковото пространство, с който могат да получат пари по линия на "Зелена София" и ще се освобождават от такса тротоарно право за определен период от време. Освен това всяка санирана сграда може да получи енергиен сертификат, който освобождава собствениците от данък сгради за период от 5 до 10 години – в зависимост от енергийния клас на сградата.

Информационната кампания бе посетена и от Иван Станков, домоуправител на 6-етажен панелен блок в столичния квартал "Изток", който е минал първия етап на одобрение по програмата. Няколко месеца и близо 10 събрания на етажната собственост са отнели на Станков да убеди съседите си в ползата от кандидатстването за саниране с европари. По предварителни разчети ремонтът ще струва около 8000 лева за апартамент от 100 м2.

Половината от сумата се осигурява безвъзмездно от програма "Регионално развитие", другата половина или 4000 лева трябва да осигурят собствениците. Станков обясни, че етажната собственост има от няколко години договор за наем с мобилен оператор, който е разположил антена на покрива на блока. С парите, които сме събрали от наема, ще финансираме още 40% от сумата, необходима за санирането, каза Станков.

След ремонта собствениците ще спестяват между 40 и 60% от сметките за отопление, а инвестицията им ще се възвърне от 5 до 7 години, каза домоуправителят.

Етажната собственост може да кандидатства и за нисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че 50-те милиона лева по програма "Регионално развитие" ще стигнат за санирането на около 200 блока, а до момента са получени 111 заявления от всички 36 града в страната, които са включени в мярката. Най-много са софийските – 28, следва Смолян с 10. През първия етап на одобрение са преминали едва 11 сгради – 8 в столицата и 3 в Хасково. Отхвърлени са 4 молби – на сгради в Плевен, Габрово и София. Те не отговаряли на минималните изисквания, а именно да са с 3 или повече етажа, с над 6 апартамента, а проектирането на сградата да е започнало преди 26 април 1999 г.

Цвета Наньова от проектния мениджър за София "Българо-австрийска консултантска компания" (БАКК) обясни, че етажната собственост няма никакви финансови ангажименти до етапа кандидатстване за безвъзмездно финансиране. Тогава трябва да се учреди и сдружение на етажната собственост. Всички етапи преди това – връзка с проектния мениджър, подаване на заявка за интерес, оглед на сградата, предписание на мерки за повишаване на енергийната ефективност и изготвяне на индикативен бюджет са безплатни. След етапа създаване на сдружение на собствениците всеки апартамент трябва да внесе аванс от 500 лева по сметка на регионалното министерство като гаранция, че няма да се откаже от проекта. Сумата впоследствие става част от съфинансирането на собствениците.

Министър Павлова обясни, че ако в блока има собственици, които не могат лично или чрез техни близки да осигурят пари за санирането, сумата може да се разпредели по равно между останалите собственици.

Експерти от регионалното министерство и от БАКК започват информационна кампания по програмата в София. Те ще бъдат в сряда след 15 ч. пред билетния център на НДК, в четвъртък пред ЦУМ, в петък пред магазин "Била" в "Младост" и в събота – пред НДК в рамките на строителното изложение "Стройко.

Отделно информация по програмата може да се получи на страниците и телефоните на МРРБ и на Фонда за жилищно обновяване.

Споделяне

Още от Бизнес