Все пак разследване на програма "Красива България" ще има

Все пак разследване на програма "Красива България" ще има
Прокуратурата е образувала досъдебно производство за неправомерно изразходвани на средства по програмата "Красива България". Това съобщи в сряда градският прокурор на София Николай Кокинов. Разследването е започнало, след като прокуратурата е получила одитен доклад за финансови нарушения.

Досъдебното производство се води срещу виновни длъжностни лица за длъжностни престъпления. Това означава, че не се разследват конкретни хора.

Одитният доклад е получен дни след изявлението на Младен Червеняков от БСП, че прокуратурата е постановила отказ да образува досъдебно производство по "Красива България" заради липса на престъпление. Преди изявлението на Червеняков от държавното обвинение съобщиха, че ремонтът на старата болница в Стара Загора, заради който започна разследване срещу бившия социален министър Емилия Масларова, е платен както от бюджета на ведомството ѝ, така и по програма "Красива България". Тоест, за една и съща дейност е платено два пъти.

Настоящият социален министър Тотю Младенов изпрати сигнал в прокуратурата с твърдения за масови злоупотреби по програмата. По сигнала на министъра обаче не бе образувано досъдебно производство, зара липса на данни за престъпления.

Новообразуваното производство, по думите на Кокинов, е започнало преди десет дни и се отнася до всички проекти, извършени по програмата. То е за финансови нарушения, тъй като е установено, че в някои от случаите са вложени повече от позволените пари и по този начин са нарушени определени финансови ограничения.

Пълната финансова експертиза, която прокуратурата назначи по разследването срещу Масларова все още не е готова. Имахме само частична експертиза, която да ни послужи за свалянето на депутатския имунитет на Масларова, но не е достатъчна за повдигане на обвинения, отбеляза Кокинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?