Все по-често с бърз кредит се плащат сметки

Все по-често с бърз кредит се плащат сметки

Плащането на сметки е била най-честата причина хората да теглят бързи заеми през пролетта и началото на лятото, сочат данни на "Изи Кредит", обявени в четвъртък. Според тях през април-юни всеки трети бърз кредит е бил заради разходи за пазаруване, ток, вода, газ, горива, телефон, мобилни услуги, кабелна, интернет и други. Вторият най-чест мотив е бил ремонтът и обзавеждането на жилището – 27% от всички заеми.

За година заемите за плащане на битови сметки са се увеличили значително– с над 67%, съобщават от фирмата. Така те са изместили ремонтите като първопричина за бърз заем. За сравнение през пролетта на миналата година за сметки са били 24% от всички кредити, а за ремонт и обзавеждане - 26%.

 

Мнозина финансират с бърз кредит и малкия си семеен бизнес (9%), показват още данните. Лечението и медицинските услуги, покупката на техника и ремонтът и поддръжката на автомобила също са чест мотив да се прибягва до услугите на фирмите за бързо кредитиране. Шест процента пък са теглили заем за почивка или тържества като абитуриентски бал.

 

"Изи Кредит" отчита ръст от 29% на отпуснатите кредити спрямо година по-рано и бележи най-високия ръст на кредитния си портфейл за последните три години – с 30 на сто до 26.55 млн. лв. През първите шест месеца на годината хората са теглили предимно краткосрочни бързи заеми под 1 година за суми в размер на средно 518 лв.

 

Очакванията са силният ръст на кредитирането да продължи и през следващите месеци. Лятото е активният сезон за ремонт и освежаване на дома, което стимулира търсенето на заеми за целта. Също така все повече хора финансират летните си почивки и семейни ваканции с бърз кредит, отбелязва компанията.

Споделяне

Още от Бизнес