Все по-голям глад за квалифицирани работници в Германия

Все по-голям глад за квалифицирани работници в Германия
Всяка втора германска компания среща затруднения за попълване на позиции, изискващи квалифицирана работна сила. Това сочи проучване на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), цитирано oт БТА.
 
Почти половината от 24 000 компании, включените в проучването, заявяват, че недостигът на квалифицирани работници в Германия започва да се отразява на тяхната дейност, докато преди година само малко над една трета са дали такъв отговор.
 
Особено засегнати са секторите на строителството, логистиката, гастрономията и грижите за болни, се посочва в изследването, в което е отправено предупреждение, че това може да има обратен ефект върху инвестициите и икономическия растеж.
 
Асоциацията допълва, че по нейни изчисления в момента има 1,6 милиона свободни места за квалифицирани работници и че тенденцията ще се засилва през идните години.
 
Нейният ръководител Ахим Деркс заяви, че една от причините за дефицита е може би демографският фактор в Германия, където раждаемостта е една от най-ниските в света. Той допълни, че имиграцията от други страни от Европейския съюз през последните години е помогнала да се подобри положението, както и че имиграцията от страни извън ЕС, включително пристигналите по време на бежанската криза, също може да помогне да се запълни празнината 
Споделяне
Още от Европа

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?