Все по-голям глад за квалифицирани работници в Германия

Все по-голям глад за квалифицирани работници в Германия
Всяка втора германска компания среща затруднения за попълване на позиции, изискващи квалифицирана работна сила. Това сочи проучване на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), цитирано oт БТА.
 
Почти половината от 24 000 компании, включените в проучването, заявяват, че недостигът на квалифицирани работници в Германия започва да се отразява на тяхната дейност, докато преди година само малко над една трета са дали такъв отговор.
 
Особено засегнати са секторите на строителството, логистиката, гастрономията и грижите за болни, се посочва в изследването, в което е отправено предупреждение, че това може да има обратен ефект върху инвестициите и икономическия растеж.
 
Асоциацията допълва, че по нейни изчисления в момента има 1,6 милиона свободни места за квалифицирани работници и че тенденцията ще се засилва през идните години.
 
Нейният ръководител Ахим Деркс заяви, че една от причините за дефицита е може би демографският фактор в Германия, където раждаемостта е една от най-ниските в света. Той допълни, че имиграцията от други страни от Европейския съюз през последните години е помогнала да се подобри положението, както и че имиграцията от страни извън ЕС, включително пристигналите по време на бежанската криза, също може да помогне да се запълни празнината 
Споделяне

Още от Европа