Все по-малко източноевропейци търсят работа във Великобритания

Броят на гражданите на страни от Източна Европа, кандидатстващи за разрешение за пребиваване и работа във Великобритания, рязко е намалял, съобщи Ройтерс във вторник.

Според британското правителство спадът отчасти се дължи на кризата в британската икономика, слабата лира и новите работни места в строителството в Полша.

Молбите от граждани на осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към Европейския съюз (ЕС) през 2004 г., са намалели с близо 50 на сто до най-ниското си ниво от разширяването. През последните три месеца на 2008 г. са подадени 29 000 молби спрямо 53 000 през същия период на миналата година.

На фона на рецесията и увеличаването на безработицата във Великобритания синдикатите обвиниха правителството, че не защитава достатъчно британските работници срещу конкурентите им от чужбина.

Премиерът Гордън Браун заяви, че чуждестранните работници имат огромен принос за икономиката на страната и отхвърли исканията за въвеждане на годишни квоти.

Сега обаче намаляването на броя на молбите на източноевропейски работници било "драматично" и мнозина имигранти вече са напуснали страната в търсене на работа.

Въпреки спада на броя на чужденците, които искат да работят във Великобритания, 17 на сто от тези, които вече са в страната, не възнамеряват да напускат, посочи говорителят на министерството на имиграцията Деймиън Грийн.

През 2004 г. към ЕС се присъединиха Полша, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Словения.
Споделяне

Още от Свят