Все по-малко селища без ток, все повече отворени пътища

Заради пряспа дерайлира пътнически влак, няма пострадали

Все по-малко селища без ток, все повече отворени пътища

24 населени места към момента са без електрозахранване, най-късно през нощта очакваме то да бъде възстановено. Това съобщи в късния следобед в неделя на редовния брифинг в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус“.

Рано сутринта без ток бяха 90 селища в Североизточна България бяха без електрически ток. Възстановяването на електропроводите до тях бе изключително трудно заради снега, вятъра и липсата на достъп до скъсаните електропроводи.

Като цяло, макар зимните условия в страната да остават изключително тежки, все повече са и отворените пътища

"24 са населените места без електроподаване. От тях около 10 съвсем скоро ще имат електрозахранване, а до края на деня или късно през нощта и всички останали. Това пое като ангажимент директорът на ЕНЕРГО-ПРО. Втори приоритет беше да бъдат отворени максимално много пътища. Най-критични бяха Добрич, Силистра и Шумен. Доста голяма част от тях вече са пробити. Отворени са всички пътища до критичните области. На територията на останалата част от страната всички останали пътища са проходими“, каза Павлова.

По думите ѝ и Добрич, и Силистра са достъпни. „Апелираме за повишено внимание на всички предприемащи пътувания, тъй като има риск от поледици. Да карат със съобразена скорост“, добави тя.

Усилията на всички екипи, говорим за десетки хиляди човка, дадоха резултат. Това каза директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Очакваме утре окончателно всички населени места да имат електрозахранване, поради което инженерната техника, която е предадена от Българската армия и пренасочихме от вътрешността на страната, тази нощ ще остане на място - няма да се връща, за да може утре да сме по-ефективни, каза комисар Николов.

Според началника на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски такъв малък брой пътнотранспортни произшествия, като в последните дни, скоро не е имало. "Има едно тежко пътно произшествие с един леко ранен на пътя София-Перник през Владая. Ще му се окаже необходимата помощ в "Пирогов". Нямаме загинали", каза той.

По думите му всички усилия на полицията са насочени за затварянето на тези участъци, където има необходимост и където трябва почистващата техника да си свърши работа.

Все пак в областите Силистра, Добрич и Шумен ситуацията все още е много сложна заради силния вятър и образуващите се навявания. Около 6.00 часа тази сутрин екипи са успели да пробият главния път Варна - Добрич. Скоро след това обаче той бе отново затворен заради навяванията.

След тежката ситуацията, която имахме през изминалите 3 дни, можем да кажем, че нямаме бедстващи хора, няма хора в тежко или критично състояние, или заседнали в преспите, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството.

През изминалата нощ е имало сериозен инцидент с превозвач на туристическа фирма, който си е позволил посред нощ да навлезе в затворения път Шумен-Разград с автобус с 40 японски туристи и е заседнал в преспите. Регионалният министър благодари на екипа на АПИ, който е работил по случая и е извадил туристите при много тежки метеорологични условия.

През нощта са проведени десетки спасителни операции за хора, които не са се съобразили със забраните. До 3 и половина сутринта 10 души при тежки условия са прокопавали пътя, за да стигнат до „лидера на организация“, който държал да бъде спасен лично от екип на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той е жив и здрав, но техниката е закъсала и останала там, каза Николов. По-късно се разбра, че става дума за местен партиен лидер в Лом.

И запонеделник за по-голямата част от страната НИМХ-БАН обяви "жълт" код, а за областите София, София-област, Перник и Кюстендил - "оранжев" кодза опасно ниски температури.

Заради пряспа дерайлира пътнически влак, няма пострадали

В 5.56 часа сутринта в неделя пътнически влак дерайлира, след като се удари в пряспа на спирка Смилец между гарите Панагюрище и Септември, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на пресцентъра на МВР. От релсите е излязла първата талига на композицията "Симен Дезиро".

За щастие при инцидента няма пострадали, а и пътниците не са на студено понеже влакът е отоплен. Сили на пожарната и аварийни екипи са на мястото.

Споделяне

Още по темата

Още от България