Все повече агресивни просяци от Румъния и България в Париж

Стотици въоръжени полицаи са разположени около главните парижки туристически атракции заради притока на престъпни групи от Източна Европа, съобщи британският вестник "Дейли мейл".

 

Мярката е предприета в отговор на все повечето агресивни просяци и джебчии от Румъния и България.

 

Скоро гражданите на тези две държави ще имат и неограничен достъп до Великобритания, припомня "Дейли мейл", цитиран от БТА.

 

В Лувъра вече има 20 постоянно разположени униформени полицаи, патрулиращи из галериите му. Петима от тях са поставени на входа. Те пристигнаха през уикенда, след като миналата седмица персоналът излезе в стачка в знак на протест, че джебчии обират посетителите на музея, а след това нападат служителите.

 

Подобни патрули има около катедралата Нотр Дам, църквата Сакре кьор, Айфеловата кула, центъра Помпиду и дори във Версайския дворец, западно от Париж.

 

Заместник-директорът на Лувъра Ерве Барбаре разказа за "Дейли мейл", че разполагането на полицаите в музея има значителен разубеждаващ ефект върху обирджиите. Той изрази надежда, че полицаите ще останат в Лувъра за няколко месеца, докато положението се нормализира.

 

Барбаре подчерта, че сред посетителите на Лувъра има и полицаи в цивилно облекло. Увеличени са и камерите за наблюдение, а персоналът на Лувъра

работи съвместно с парижките прокурори с цел да се разбият престъпните мрежи.

 

Ромски обирджии, много от които деца, движещи се на групи, вече могат да се видят из цял Париж.

 

Преди две години френският министър на вътрешните работи Клод Геан заяви, че голям брой от уличните грабежи в Париж се извършва от ромски имигранти от Румъния и България. Тогава Геан подчерта, че известните с бедността и корупцията си източновропейски страни са отговорни за износа на едни от най-прочутите джебчии в света.

Споделяне

Още от България