Все повече американци виждат подобрение в Ирак

Все повече американци са на мнение, че САЩ осъществяват напредък в Ирак и вероятно ще могат да твърдят за някакъв успех там, предаде Акошиейтед прес, като се позова на проучване, публикувано във вторник. Това развитие на общественото мнение е знак, че проблемът за войната в Ирак ще е по-сложен за демократите в предстоящата президентска надпревара.

При намаляване на жертвите от иракска и американска страна и започналото минимално изтегляне на войски от страната, обществените настроения изглеждат малко по-оптимистични, показва проучването на Ипсос и Асошиейтед прес. Това е нещо необичайно по отношение на войната, която е тотално непопулярна.

Въпреки това мнозинството от хората са убедени, че инвазията е била грешка и тази тема дълбоко разделя страната.

Близо три-четвърти от респондентите твърдят, че са притеснени от случващото се в Ирак и шест от всеки 10 запитани казват, че изпитват гняв. През февруари хората, които са споделяли това мнение, са били повече.

Повечето демократи и хора, които нямат пристрастия към нито една партия, както и малка част от републиканците, твърдят, че са притеснени, уморени и дори гневни.

Хората са настроени позитивно към последните индикации за засилване на сигурността в Ирак.

Проучването показва, че хората са разделени почти наполовина по въпроса дали нарастването на американското военно присъствие в Ирак през тази година е помогнало за стабилизирането на страната. 50% казват “не”, 47% казват “да”. Само преди три месеца едва 36% подкрепиха вкарването на повече войници в Ирак.

52% от запитаните казват, че САЩ реализират напредък в Ирак. През септември 2006 г., когато страната бе разтърсвана от сблъсъци между различните фракции и ситуацията приличаше на гражданска война, този процент е бил 39 на сто.

Все по-голяма част от републиканците и демократите мислят, че има напредък, дори все по-нарастващ процент от демократите се съгласяват с това мнение. Процентът на демократите, които смятат, че решението на президента Джордж Буш за увеличаване на войските е помогнало за стабилизирането на страната, почти се е удвоил от септември досега и вече е 26%. Подобно нарастване бележи процентът на онези демократи, според които ситуацията в Ирак се променя към добро.

За много демократи обаче успехите са нетрайни.

В известна степен нараства и оптимизмът по отношение на дългосрочната визия за успеха на Америка.

Четиридесет и два процента мислят, че историята ще оцени войната повече като успех. 55% казват обратното, като през септември те са били 59%.

Само един от петима демократи и четирима от 10 независими смятат, че войната ще бъде оценена като успех в дългосрочен план. Това мнение се споделя от ¾ от републиканците.

Едва 38% от всички запитани мислят, че инвазията през 2003 г. е била правилно решение. Три-четвърти от републиканците споделят това мнение.

Въпреки това бавното нарастване на позитивните мнения повдига въпроса дали проблемът с Ирак ще донесе на демократите политическите дивиденти, които те очакват на президентските избори догодина. Много хора в Демократическата партия залагат на този коз.

Избирателите на тази партия все още са силно срещу войната и кандидатите на партията в първичните избори се надпреварват да я критикуват. Подобна тактика, обаче, може да се окаже по-малко ефективна, когато дойде време да се обърнат към по-умерени избиратели, които ще участват в изборите догодина.

В същото време повишаването на позитивните нагласи леко помага на Буш.

Тридесет и шест на сто от хората одобряват цялостната му работа – повишение с 4 пункта от миналия месец, което обаче е крайно недостатъчно за президента. Осем от 10 републиканци, три от 10 независими и един от 10 демократи одобряват Буш. Най-висок процент – 42 на сто - той получава по отношение на външната си политика и борбата с тероризма.

Одобрението към Конгреса е 25%, през януари е било 22%.

Споделяне

Още от Свят