Все повече българи се интересуват от работата на Комисията по досиетата

Все повече българи се интересуват от работата на Комисията по досиетата

Все повече българи се интересуват от решенията на Комисията по досиетата, които осветляват публични личности като съпричастни към службите на репресивния апарат на бившия комунистически режим. Това показват данните от национално представително изследване сред 1200 души, извършено от НЦИОМ във връзка с навършването на три години от създаването на комисията.

През март 2010 година 25.2% от анкетираните са посочили, че ″по-скоро″ се интересуват от решенията на комисията. За сравнение през февруари 2009 година този процент е бил 20%. Близо 60% от анкетираните обаче са посочили, че по-скоро не се интересуват при 56% година по-рано. Около 16% са заявили, че не знаят за съществуването на комисията, като година по-рано те са били 24%.

Половината българи са на мнение, че наличната информация за всички публични личности в архивите трябва да бъде огласена. В аналогично изследване през 2009 година техният дял е бил 45.3%.

5.4% от анкетираните са заявили, че целенасочено търсят информация за работата на комисията (3.5% през 2009 г.), а 41.3% са посочили, че попадат случайно на подобна информация. 53.3% не се интересуват от дейността на комисията, като година по-рано този процент е бил с близо 8 пункта по-висок.

"Комисията става по-разпознаваема, а работата ѝ се следи от все повече българи", коментира директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова.

Резултатите от изследването опровергават думите на лидера БСП Сергей Станишев преди време, че от отварянето на досиетата ″не се интересува никой нормален човек извън политиката″. През последната година интересът към работата на комисията сред младите хора под 30 години се е увеличил два пъти. От досиетата се интересуват повече мъжете, отколкото жените – съответно 31 и 20%.

Най-масово от решенията на комисията се вълнуват хората между 41 и 60 години, заетите в държавния сектор, интелигенцията и столичаните.

Вече близо 50% от анкетираните подкрепят създаването на централизиран архив на документите на бившите тайни служби.

С идването на власт на ГЕРБ е отпаднало притеснението на хората, че управляващите влияят на решенията на комисията, което е било регистрирано по времето на тройната коалиция.

Председателят на комисията Евтим Костадинов отчете в четвъртък, че за три години комисията е проверила 93 000 лица, като за близо 3000 е установена принадлежност към бившите служби. В момента тече проверката на ръководните кадри в МВР, като са обхванати над 6000 души. Очакванията на комисията е за 35-40% от тях да бъде установена принадлежност към структурите на бившата ДС. От проверените досега служители на МВР прави впечатление, че освен щатните служители има и учедващ брой случаи на нещатно сътрудничество с ДС по линията на вербуването.

Костадинов съобщи още, че в сградите в Банкя, предоставени на комисията, вече се събират архивните документи на бившите служби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?